TW
0

El president del Govern espanyol, José Luis Rodríguez Zapatero, proposà la coordinació global de polítiques fiscals per reactivar l’economia i una nova regulació dels sistemes financers, amb més control i transparència.

Zapatero va intervenir en la primera sessió de la cimera, en la qual advocà per una "nova cultura corporativa" a les empreses que hi eviti "salaris astronòmics" i beneficis injustificats.

Segons fonts de l’Executiu espanyol, Zapatero recordà la responsabilitat dels governs per reactivar l’economia i per posar ordre als mercats, però "sense substituir-los". "És necessari intervenir-hi, però sense coartar mai la llibertat econòmica".

La intervenció de Zapatero en la sessió durà un poc més de deu minuts i se centrà en la crisi de l’"economia real" i en la necessària regulació dels mercats, però el president espanyol instà els líders del G20 a no oblidar el seu compromís "respecte d’una altra crisi major, més greu i intolerable, que és la de la desigualtat i la pobresa". "No podem estalviar gens d’energia en la lluita per acomplir els objectius del mil·lenni", manifestà.

Zapatero, acompanyat del seu ministre d’Economia, Pedro Solbes, estimà que la situació dels mercats financers s’ha convertit en una "crisi intensa de l’econòmica global" que afecta les necessitats reals dels ciutadans.

Per aquest motiu, reclamà "una plena determinació" per adoptar mesures dirigides a reactivar l’economia que posin fi "com més aviat millor" al desequilibri actual i defensà polítiques fiscals coordinades, com les que es gesten a la UE i les adoptades per la Xina. A més, proposà que les successives presidències del G20 assumeixin la funció de vetlar per la coordinació internacional.

Zapatero posà també èmfasi en la necessitat de dissenyar una nova regulació del sistema financer i de les institucions de supervisió, per garantir-ne el control i la transparència. En aquest sentit, instà els mandataris a assumir el compromís d’enllestir aquesta nova regulació en el termini d’un any, per donar confiança als mercats.

El cap espanyol insistí també en la responsabilitat dels estats per reactivar l’economia i per supervisar el sistema financer, però alertà de les temptacions d’un intervencionisme excessiu.

En una roda de premsa després de la reunió, Zapatero considerà que les expectatives per a la recuperació econòmica i financera en l’àmbit mundial "són avui molt més grans que fa una setmana", després de la realització de la cimera que, segons el seu parer, ha aportat "certeses" i "acord" sobre les mesures. El mandatari europeu destacà la voluntat de "cooperació" de tots els països per capgirar la situació actual, si bé reconegué que les reformes acordades en la cimera "requeriran el seu temps".

Zapatero participà en aquest fòrum sota la bandera de la UE i no amb l’espanyola, una deferència al viceministre de Finances de la República Txeca, que s’integrà a la delegació d’Espanya, segons argumentaren fonts oficials.

El ministre d’Exteriors del Brasil, Celso Amorim, el país del qual presideix el G20, donà suport a la participació d’Espanya en la pròxima cimera, que tindria lloc entre març i abril al Regne Unit. Amorim esmentà la possibilitat que Espanya s’integri formalment en el G20, que es podria anomenar G22 per la inclusió de dos països en vies de desenvolupament.