TW
0

Esbrinar el futur és impossible. També en el món de l’economia. I més encara en aquests moments de crisi i d’incertesa. La gran incògnita, ara per ara, és saber si les empreses de Vicenç Grande aconseguiran sortir del concurs de creditors o s’haurà de procedir a la seva liquidació. En primer lloc, i abans de res, s’ha de saber que els administradors judicials no han avaluat el grup Drac com a holding, sinó empresa per empresa. Dit això, l’informe presentat divendres pels tres administradors concursals apunta cap a la liquidació de quatre societats —Drac Hotels, Binimaria, Plusaragón i Polígono de Santa Maria. La resta, en principi, són viables.

Un dels factors determinants, a l’hora de determinar si una empresa és viable o camina cap a la liquidació, és avaluar els imports de la massa activa i dels creditors. Evidentment, si l’import de la massa activa és superior, l’empresa —pertot hi ha excepcions— és viable. En canvi, si la suma de les quantitats dels creditors és major que la massa activa, l’empresa difícilment pot tenir continuïtat. En aquests moments, alts executius del grup Drac xifren en més de 340 milions la diferència entre la massa activa i els deutes —creditors.

Ara bé, en el moment d’avaluar els creditors –deutes– s’ha de considerar que n’hi ha de diferents tipus –privilegiats especials, generals, ordinaris i subordinats–, que en arribar el moment de la liquidació –si en fos el cas– cobrarien per aquest ordre. Els administradors concursals tenen l’obligació de "fotografiar" exactament quina és la situació de l’empresa. Així, els creditors de Binipuntiró sumen un total de 468.416.999,85 euros, mentre que els actius són de 536.905.224,56. Una simple resta ens deixa clar que la massa activa de Binipuntiró és superior als deutes per un poc més de 68 milions. Ara bé, els administradors, com tenen obligació de fer, han inclòs entre els creditors les fiances i els avals –fonamentalment a altres empreses del grup.

Hi ha, així, el perill de comptabilitzar dues vegades una mateixa quantitat –com a deute i com a aval. És per això que els administradors distingeixen entre creditors i creditors sense fiançaments (ni avals ni fiances). En el cas concret de Binipuntiró, els creditors sense fiançament sumen un total de 368.133.891,95 euros. És a dir, que la diferència entre la massa activa i els creditors seria superior a 168 milions d’euros (més de 27.000 milions de pessetes).

En el cas de Drac Hotels s’observa una circumstància semblant. Els actius hi sumen 94.870.371,72 euros, mentre que els deutes arriben a 96.313.351,29 euros. Ara bé, els creditors sense fiançaments són de 48.440.068,27 euros. És a dir, que la massa activa seria 28.200.665,43 euros superior als creditors sense fiançament. Igualment, la diferència entre l’actiu i el passiu seria molt més favorable a Grande en l’empresa Binisaeta, ja que els creditors amb fiançament pugen a 25.446.137,60 euros. Així mateix, Grande, com a persona física, té creditors amb fiançament per valor de més de 22 milions d’euros. En definitiva, que l’actiu, si hi comptabilitzam els creditors sense avals ni fiances, és superior per més de 340 milions.

Drac Hotels

Els executius de Drac estan especialment disgustats pel fet que els administradors concursals recomanin la liquidació de Drac Hotels. Drac Hotels ostenta la propietat de diferents solars i de tres hotels –Es Figueral Nou, Son Manera i Hilton sa Torre. Drac, que té deu dies hàbils per presentar totes les al·legacions trobi oportunes, és ben possible que ho faci perquè considera que l’hotel Hilton oferirà, tard o d’hora, beneficis importants. En el seu informe, els administradors judicials recorden que Drac Hotels ha perdut doblers de manera sistemàtica aquests darrers anys amb l’explotació d’Es Figueral Nou i Son Manera. Res no diu del Hilton, que s’obrí l’estiu passat.

El Mallorca val 218.781,39 euros

Els tres administradors judicials —Jorge Sainz de Baranda, Salvador Fornés i Raimundo Zaforteza— enumeren, en els seus informes de les empreses concursades, tots i cada un dels seus actius. Com se sap, l’empresa Binipuntiró té una participació del 93,3 per cent del Reial Mallorca. Vicenç Grande s’ha gastat en la compra de les accions del Reial Mallorca un total de 15.257.201,67 euros.

A aquesta quantitat s’hi han d’afegir un poc més de 6.400.000 euros en ampliacions de capital de la Societat Anònima Esportiva. Idò bé, els administradors concursals, en l’informe presentat al Jutjat Mercantil número 1, xifren el valor de mercat del Mallorca en només 218.781,39 euros. En examinar les diferents participacions que ostenta Binipuntiró sobre altres societats recorden que el club vermell, segons els seus comptes anuals corresponents a l’any 2007, té un actiu de 65.071.295,99 euros -bàsicament futbolistes-, mentre que els fons propis són d’1.810.718,30 euros.

Així mateix, els ingressos d’explotació foren durant el 2007 de 24.360.801,45€ i les pèrdues, de 2.669.113€. En aquest mateix sentit, tot i que el Reial Mallorca finalitzà la temporada passada (2008) amb beneficis, la realitat és que és habitual que la Societat Anònima Esportiva perdi doblers exercici rere exercici. De fet, hi ha resultat imprescindible en diferents ocasions procedir a una operació "acordió" (reducció i ampliació simultànies del capital social).

En qualsevol cas, és ben curiós que el valor de mercat del Mallorca quedi xifrat pels administradors en 218.781,39 euros, quan n’hi ha un possible comprador que dimecres farà efectiu el pagament, per 38 milions. Així mateix, i com se sap, l’empresari Freddy Sheperd arribà a presentar una oferta de 10 milions a Grande.