TW
0

Catorze empreses (Autorecambios Hilario, Binisaeta, Binimaria, Binipuntiró, Binobona, Brivalta, Drac Plus, Drac Hotels, Joieria Colón, Novadenia, Pinanova, Plusaragón, Promomendi i Polígono de Santa Maria), a més del mateix Vicenç Grande, presentaren el passat 16 de juny concurs voluntari de creditors, que fou admès el passat 22 de juliol. Divendres, els tres administradors judicials, Jorge Sainz de Baranda, Salvador Fornés i Raimundo Zaforteza, entregaren el preceptiu informe al jutge Víctor Fernández –Mercantil 1–.

La conclusió és que el Grup Drac és viable. Avui per avui, els actius de Drac estan valorats en més de 1.095 milions d’euros, mentre que el deute és de poc més de 928 milions. El Grup Drac és més a prop de la sortida. Així i tot, els administradors concursals proposen la liquidació de quatre empreses –Binimaria, Drac Hotels, Plusaragón i Polígono de Santa Maria–. Els informes dels administradors indiquen que aquestes quatre empreses tenen un deute superior al seus actius. En el cas de Binimaria l’actiu supera els 37 milions, mentre que el deute és de més de 41,5 milions. Plusaragón té un deute de més de 52 milions d’euros i els seus actius són de poc més de 49,5 milions d’euros. A més, Polígono de Santa Maria té un actiu d’1,32 euros, menter que el seu deute és de 4,31 euros.

El cas de Drac Hotels és ben peculiar. El seu actiu és de més de 94 milions, mentre que el seu deute supera els 96 milions. L’hotel Hilton sa Torre és un dels somnis personals de Vicenç Grande. En aquest sentit, dBalears ha pogut saber que tant el mateix Grande com els seus executius estan convençuts de la viabilitat de l’empresa. De fet, un important executiu del Grup Drac va fer saber a dBalears que havia detectat que els administradors han comptabilitzat com a crèdits diferents quantitats que just estan avalades. L’import total d’aquests avals és de 28.200.665,43 euros. Així, si no comptabilitzassin els avals com a deute, Drac Hotels seria viable. De fet, els administradors reconeixen a l’informe que el passiu és de poc més de 71 milions d’euros.

En tot cas, la fotografia que presentaren divendres els administradors concursals és una imatge fixa, ja que és del tot impossible saber quina serà l’evolució del mercat. Les previsions fan pensar en una congelació dels preus immobiliaris a curt termini. No pot descartar-se –fins i tot– que algunes propietats perdin valor, malgrat que a mitjan i llarg termini sembla segur que el valor de mercat serà major al que indiquen les taxacions efectuades ara per elaborar l’informe concursal.

Hi ha un factor fonamental per al futur del Grup Drac. És evident, i així ho indica l’informe dels administradors, que l’empresa Binipuntiró "ha adquirit terrenys rústics i possessions amb contractes en els quals s’ha pactat el pagament ajornat i condició resolutòria explícita amb clàusula penal, en ocasions per un preu molt superior al de taxació". És a dir, que Vicenç Grande comprà finques per un preu molt superior al de mercat. Es tracta, per posar només algun exemple, de les finques de Son Ripoll, Son Rossinyol, Son Guiem, Son Cos... Idò bé, l’advocat del Grup Drac ja ha comunicat als administradors judicials la seva decisió d’"interposar les oportunes demandes com a reclamació de la totalitat de les quantitats pagades a compte del preu d’aquelles compravendes d’immobles o de mobles (en concret, obres d’art), resoltes unilateralment pels venedors, i que han estat retingudes en exercici de les clàusules penals pactades en els corresponents contractes de compravenda, o que han estat retingudes fins i tot sense l’existència de clàusula penal expressament pactada".

Hi ha venedors que han decidit resoldre els contractes. Es tracta dels propietaris de Son Ripoll, La Saltera (Alcoi), Es Pagos, Son Guiem, Son Rossinyol, Son Cos, Son Antiquet, Puntiró i La Porciúncula. Grande ja ha pagat per a aquestes finques un poc més de 22.194.000 euros, mentre que el preu total pactat és de més de 61.392.000 euros. En canvi, el valor segons la taxació efectuada no arriba als 30.000.000 euros. Grande pretén ara tornar enrere aquestes operacions, perdre’n la propietat –evidentment–, però deixar de pagar el deute i, fins i tot, recuperar una part o la totalitat dels doblers ja abonats als propietaris. Binipuntiró, evidentment, si es concretassin aquestes operacions, seria encara molt més viable, ja que disminuiria el deute de manera substancial i augmentaria la tresoreria. És clar també que, tot i que molt menys, també minvaria el valor del patrimoni.

L’empresa concursada que ostenta la propietat de les finques rústiques és Binipuntiró. Es tracta ja, avui per avui, d’una empresa viable, ja que el valor dels seus béns és de 536.905.224,56 euros, mentre que el seu deute és de 468.416.999,85 euros. La joia més preuada del Grup Drac és l’empresa Brivalta, ja que el seu deute no arriba als 11 milions d’euros, mentre que els seus actius superen els 80 milions. Brivalta té diferents parcel·les incloses en el pla parcial Es Voltor de Puntiró, amb importants expectatives.

Facilitats de Drac

Els administradors concursals asseguren en els seus informes que les relacions amb les empreses "es poden catalogar de fluides". Asseguren que "de manera sistemàtica... s’han mantingut distintes reunions setmanals per tractar tots els aspectes relacionats amb el concurs, en què s’han destacat la predisposició a col·laborar mostrada per l’entitat concursada". Els administradors, tot i la bona predisposició mostrada per les empreses, asseguren també que "l’entrega de la documentació facilitada per l’empresa no ha estat l’òptima i desitjada" i assenyalen que han detectat "errades significatives" en la comptabilitat.

L’expectativa de Drac Hotels

L’informe dels administradors concursals assenyala que Drac Hotels té una massa activa de 94.870.371,72 euros, mentre que l’import dels creditors és de 96.313.351,29. És a dir, que en funció d’aquestes xifres, Drac Hotels no és una empresa viable. En tot cas, executius del Grup Drac han detectat que l’informe considera comptabilitzats com a crèdits més de 28 milions d’euros que just han estat avalats per Drac Hotels. Així mateix, l’informe no pot recollir les expectatives de negoci, que en el cas de l’Hotel Hilton Sa Torre són elevades, tot i la crisi existent. En aquest sentit, l’informe es limita a assenyalar que la inversió feta al Hilton és de 38.394.107,58 euros. Drac Hotels explota també dos hotels rurals –Es Figueral Nou i Son Manera–.

Drac Hotels ha efectuat també importants compres de sòl per desenvolupar. Així, Drac Hotels té un projecte d’execució d’un hotel rural a la finca els Riquers de Porreres. També pretén convertir en un hotel de 5 estrelles les cases de Sa Cabana des frares i fer un hotel en un solar de 17.000 metres quadras a la façana marítima de Palma.

Molt de sòl per vendre

PALMA El grup d’empreses concursades, especialment Binipuntiró, disposa de molt sòl urbà per vendre. El concurs convocat pel Govern de les Illes Balears és una de les sortides a curt termini del grup, ja que disposa de molt de sòl urbà per vendre, especialment a Palma. De fet, els executius de Drac confien que el Govern els adjudiqui bona part del concurs convocat per poder construir una part d’habitatges de protecció oficial i d’altres de lliure. Grande ha acumulat sòl durant els darrers anys i, ara que les expectactives de negoci estan aturades, una bona sortida per a alguns dels principals solars pot ser el concurs convocat pel Govern.