Però no tot en la sessió borsària podia ser positiu. I el punt negre el posà el petroli, que registrà pujades de més del 6%, la qual cosa suposa el major repunt d’ençà del mes de juny, també impulsat per la possibilitat de retallades en els tipus. Així, el preu del barril de cru Texas, de referència als EUA, pujava fins als 68,65 dòlars, mentre que el barril de Brent, de referència a Europa, finalitzava en 66,88 dòlars.
Pel que fa a l’Ibex 35, entre els grans valors destacà la pujada dels bancs, ja que Banco Santander guanyà el 14,33%, el principal avenç de l’Ibex, seguit de BBVA, que guanyà el 13,95% després d’anunciar que el seu benefici entre gener i setembre baixà el 5,4%. Repsol guanyà l’11,69%, la cinquena major pujada de l’Ibex, mentre que Telefónica pujà el 10,76%, la setena, i Iberdrola guanyà el 5,21%.
Després de Banco Santander i de BBVA, la major pujada de l’Ibex va correspondre a Gas Natural, el 12,21%, mentre que Gamesa va avançar l’11,93%, seguida de Repsol i de Banco Popular i Mapfre, que van guanyar l’11,36 i l’11,11%, respectivament. Amb beneficis superiors al 10% també van acabar Telefónica i Criteria, que van pujar el 10,5% i Cintra el 10,08%, ja que va reduir les seves pèrdues entre gener i setembre gairebé el 56%. L’única companyia de l’Ibex amb pèrdues va ser Bankinter, que va baixar el 0,46%, mentre que Unión Fenosa va registrar el menor ascens, l’1,4%.
Dow Jones a la baixa
Finalment, i malgrat la retallada dels tipus d’interès, la borsa de Nova York tancà amb un descens del 0,85 % a l’índex Dow Jones d’Industrials. Segons les dades disponibles al tancament, l’índex Dow Jones d’Industrials baixà 77,26 punts fins als 8.987,86 i tornà a perdre la cota dels 9.000.
Brussel·les surt al rescat
La UE s’enfronta a una greu desacceleració econòmica que, sens dubte, provocarà un augment de l’atur, advertí ahir la Comissió Europea, que proposà recórrer als fons públics, a escala estatal i comunitària, per mitigar-la. La Comissió presentarà el pròxim 26 de novembre un pla de recuperació de gran abast, amb mesures per facilitar a Europa la tornada al creixement, però ahir ja avançà algunes de les seves propostes. "La nostra prioritat és minimitzar l’impacte en les ocupacions, el poder de compra i la prosperitat dels ciutadans", assenyalà en roda de premsa el president de la Comissió, José Manuel Durao Barroso.
Entre altres idees, Brussel·les planteja impulsar la inversió pública, amb especial atenció a les infraestructures de transport, energia i tecnologia. Per això, els països poden usar, en primer lloc, els seus pressuposts estatals, sempre dins de les regles del Pacte d’estabilitat, que estableix que la política pressupostària ha d’orientar-se a l’estabilitat i fixa un límit del 3% del PIB per al dèficit públic.
Sense comentaris
Per a comentar és necessari estar registrat a Diari de Balears.
De moment no hi ha comentaris.