Els resultats de les cimeres internacionals solen ser grans anuncis d’importants projectes per donar solucions absolutes als problemes del món. Tot i això, és tan important acudir a aquests encontres? Una imatge val més que les paraules i a la dreta en tenim una mostra del que fou la reunió d’ahir a Pequín entre els principals mandataris europeus i asiàtics (ASEAN).
Els governants que des d’ahir participaren en la setena cimera biregional varen coincidir en la necessitat de donar una resposta coordinada a la crisi financera, sorgida als Estats Units però que arrossega ja tots els països desenvolupats i les economies emergents.
La trobada Àsia-Europa (ASEM), que reuneix una trentena llarga de presidents i primers ministres d’ambdós continents, s’obrí ahir al Palau del Poble de Pequín, en el context d’una nova jornada negra per a les borses per la por dels inversors d’una imminent recessió mundial.
El president xinès, Hu Jintao, va admetre en l’apertura que la gent també està inquieta a Àsia i que, malgrat les mesures ja preses, la crisi afectarà la resta d’estats.
En una primera reacció coordinada, la Xina, el Japó i Corea del Sud anunciaren ahir, poc abans de la inauguració de la cimera, l’establiment d’un fons de reserves estrangeres de 80.000 milions de dòlars.
Per la seva banda, en nom de la UE, el president francès, Nicolas Sarkozy, va instar els països asiàtics a coordinar-se amb Europa amb vista a la reunió extraordinària sobre la reforma del sistema financer que es durà a terme a Washington a mitjan novembre.
Segons Sarkozy, que propugna aprofitar la crisi per "refundar el capitalisme" en la reunió del G 20 prevista a Washington, "Europa presentarà un rostre comú, amb propostes reflexionades".
"Demanam a Àsia que doni suport a aquest esforç per tal que el 15 de novembre puguem dir tots junts al món que les causes que han produït aquesta crisi no es repetiran".
Polèmica
Precisament aquest encontre del 15 de setembre ha ocupat els darrers dies les portades de molts diaris i ha estat motiu de xafardeig en el panorama polític. Per què? Per la negativa de George W. Bush de convidar l’Estat espanyol a la reunió de novembre de les potències mundials per tractar la crisi financera. Tanmateix, des de l’Executiu, la vicepresidenta del Govern assegurà que està "convençuda" que "Espanya estarà en totes les reunions" de líders internacionals sobre la crisi econòmica. També el ministre d’Exteriors, Miguel Àngel Moratinos, volgué expressar que els EUA no han donat "una negativa" a la presència de Zapatero a la Casa Blanca. Així, com quedam?
Per la seva part, el protagonista de la història, el president del Govern central, José Luis Rodríguez Zapatero, aprofità ahir per donar constància de la seva presència en la cimera a Pequín i reclamà una reforma del Fons Monetari Internacional (FMI), però va advertir contra la temptació de caure en el proteccionisme. Li serviran les seves teories per fer-s’hi veure? Ja ho descobrirem.
Sense comentaris
Per a comentar és necessari estar registrat a Diari de Balears.
De moment no hi ha comentaris.