Per una vegada, sembla que les mesures dels exectius europeus sí que han tingut l’efecte esperat.
Les borses europees celebraren amb pujades històriques del voltant de l’11 per cent l’acord de rescat de l’Eurogrup, que ha proporcionat confiança als mercats, almenys en un primer moment.
Londres ascendí un 8,26 per cent, París pujà un 11,18 per cent, Frankfurt millorà un 11,4 per cent i Madrid registrà una alça del 10,65 per cent.
Així, tots els índexs de les borses europees tancaren amb xifres positives, llevat de l’RTS de Moscou, que baixà un 6,34 per cent, fins a 791,20 punts, i lidera a Europa les caigudes anuals amb un retrocés del 65,5 per cent.
A més, la Reserva Federal nord-americana (Fed) i quatre bancs centrals més, inclòs el Banc Central Europeu (BCE), acordaren que injectaran tota la liquiditat en dòlars que els bancs necessitin per afrontar les pressions dels mercats de fons a curt termini.
A més, el Banc d’Anglaterra (BoE), el BCE, la Fed, el Banc del Japó i el Banc Nacional Suís (SNB) anunciaren que lideraran subhastes de fons de dòlars amb venciments de set dies, 28 dies i 84 dies i amb tipus d’interès fixos, i que adjudicaran tot l’efectiu sol·licitat.
Aquesta va ser la reacció dels mercats financers internacional respecte del paquet de mesures que els caps d’Estat i de Govern dels quinze països de la zona de l’euro aprovaren aquest cap de setmana a París per rescatar el sector financer.
A més, les borses europees reberen impulsos positius de Wall Street en les hores que comparteixen negociació.
Així, Nova York,ja a mitjan sessió, es feia ressóòde la tendència alcista de la resta d’indicadors, amb una pujada del 11,37%.
I els més afavorits, els bancs
Com era previsible, les majors pujades dels parquets europeus corresponien a les entitats financeres, que ja no veuen tan ombrívol el seu futur.
Així, l’alemany Hypo Real State, que ha estat rescatat pel Govern de la presidenta Angela Merkel, experimentava un avanç del 40% a Frankfurt. El segueix en creixement el banc Schroeders, que guanyà un 32% a Londres.
A l’Estat espanyol, els creixements dels bancs foren més moderats i els més alts correspongueren a Bankinter (14,5 per cent), al Santander (12,35 per cent) i al BBVA (10,16 per cent).
En resum, l’optimisme va ser el punt més destacat de la jornada dels parquets i sembla que els corredors podran descansar uns dies de l’estrès posttraumàtic de la caiguda de divendres. Tot i així, i tenint en compte la fragilitat i les característiques del sistema financer capitalista, haurem d’esperar per veure si en realitat les solucions són a curt o a llarg termini.
Sense comentaris
Per a comentar és necessari estar registrat a Diari de Balears.
De moment no hi ha comentaris.