Durant la seva intervenció en la jornada 'Perspectives del Mercat de l'Habitatge a Espanya', organitzada per l'Associació de Periodistes d'Informació Econòmica (APIE) en col·laboració amb la Fundació Rafael del Pino, Chicote va explicar que els costos que comporta la construcció fan impossibles rebaixes de preus del 30% o 40%, i va afegir que abans que unes rebaixes similars els promotors prefereixen “regalar-li els habitatges un banc”.
En aquest context, Chicote va assegurar que si el Govern “no fa res”, especialment per recuperar la confiança i la liquiditat al mercat, la crisi del sector immobiliari podria durar fins i tot quatre anys més. De moment, va assegurar, el nombre d'aturats en la construcció podria arribar a les 800.000 persones el 2008.
A més, va afegir que la mala situació de l'ocupació al sector “serà encara pitjor” el pròxim any, ja que el 2008 encara s'estan construint els habitatges projectats anys abans, i va advertir que la crisi pot desembocar en un “crack impressionant”.
LA BAIXADA DE TIPUS NO ÉS SUFICIENT
Al capítol de solucions, el president dels promotors va afirmar que el problema de l'accés a l'habitatge no es solucionarà només via rebaixa de tipus, ja que perquè baixi l'euríbor és necessari que hi hagi major liquiditat al mercat. Més aviat, va considerar que el Govern podria subvencionar part de l'euríbor que suporten els compradors d'habitatges durant un espai de fins cinc anys, alguna cosa que, va dir, tindria un cost d'entre 2.500 i 2.800 milions d'euros durant aquest període.
“No demanam res per als promotors”, va apuntar Chicote, per aclarir després que la petició dels promotors es dirigeix a garantir la inversió en habitatge dels compradors i a recuperar a a través d'això l'activitat al mercat, també referent a l'habitatge protegit, per a la qual, va recordar fent una picada d'ull el Govern, “tampoc no hi ha diners”.
'MEA CULPA' AMB MATISOS
D'altra banda, Chicote va reconèixer que la crisi al sector s'ha degut, en part, a un augment descompensat de la construcció d'habitatges. Si bé, va assegurar que s'han donat altres circumstàncies que han desembocat en un desequilibri del sector. D'una banda, es va referir això a una caiguda “gairebé pornogràfica” del preu dels diners en els últims anys, que “va crear uns hàbits que no eren els adequats” i va generar una “liquiditat extraordinària”.
D'altra banda, va culpar les taxadores de la sobrevaloració dels habitatges amb finalitats hipotecàries, especialment en el segment de segona mà, el que també ha impulsat a l'alça els preus d'aquests habitatges. Finalment, va acusar comunitats autònomes i ajuntaments de “viure a costa de la construcció” durant molts anys, donant peu també a l'actual excés d'oferta.
Sense comentaris
Per a comentar és necessari estar registrat a Diari de Balears.
VOS PUC ASSEGURAR I HO DIC BEN FORT I AMB MAJÚSCULA QUE A PARTIR DE L'ANY QUI VE QUE ES QUAN LES HIPOTEQUES O ELS PISOS COMENÇARAN A SER EMBARGADES QUE ELS PREUS NO BAIXARAN NO..., ES QUE ES DESPLOMARAN FINS ARRIBAR A LA SOLA DE LES SABATES. TEMPS AL TEMPS.
Pot ser que els preus dels habitatges no baixin i que segueixin buits (ara mateix en tenim 85.000 de buits a les Illes Balears, i una quantitat similar de segones residències). Els especuladors es poden mantenir a l'aguait durant molt de temps, però els promotors, així tampoc podran construir. Frenar l'especulació significa posar aquests pisos buits al mercat per tal de fer davallar els preus, no concedir llicències d'obra en tant que els pisos siguin buits, i fiblar als seus propietaris d'impostos, però els nostres polítics són de pa amb fonteta i no tenen coratge per fer-ho
Las viviendas nuevas sw ajustarán más a la realidad, con precios y calidad más adaptados al mercado.Ha pasado la época del pelotazo,duro y puro, que se correrspondía a un movimiento especulativo muy extendidos en nuestras islas y en todo el litoral del Mediterraneo.Bajarán precios a todo lo que está construido, y no hay que tener prisas,y lo importante es exigir responsabilidad en la calidad de la construcción.
Potser m'equivoqui, però jo pens que el preu dels habitatges encara abaixarà més, i si els constructors s'estimen més regalar-los als bancs abans d'abaixar el preu, idò que els regalin, però no crec que els bancs els els acceptin. Ara han arribat les vaques flaques i sembla que tothom en té la culpa, però quan les vaques eren grosses els preus apujaven i apujaven sense mirament. Ara en pagam les conseqüències de tot plegat i, curiosament, el neoconservadorisme ens ha obert el camí cap a una altra mentalitat econòmica on, per fer doblers, no tot estarà permès.
Els promotors (especuladors) ja poden dir el que vulguin: una cosa és el que han conseguit els promotors del banc a traves de la hipoteca i una altra distinta el que els hi ha costat (a ells) construir el pis. No podràn rebaixar el preu del banc, però el que està clar és que a ells no els hi ha costat tant "produir" el pis del que li han dit al banc. Per tant, menteixen. Apart d'això dels promotors, el que passa al carrer, com diu na Joana, és que la gent del carrer no pot comprar pisos perquè no li arriba el sou. Així de senzill. Els pisos han pujat massa de preu, l'euribor també, i el sou no arriba.
HO DUIS CLAR, PERQUÈ SI NO BAIXEN UN 20 O UN 30 PER CENT US MENJAREU ELS PISOS AMB PATATES
Per cert estudiantet, tu i la teva teoria podeu dir el que volgueu, però no és molt estrany que un banc doni una hiPUTAca del 110% del valor de l'immoble a comprar. Quan més doni millor pel banc, més interessos i més a recaptar. I el millor que pot fer l'hipotecat és no pagar la hiPUTAca i estar d'okupa a la casa que ja no pot pagar per culpa de la golafreria dels bancs. Podrà restar varis anys sense que l'emprenyin, a més els bancs no volen cases volen duros.
Per cert Chicote pots comprar cadires... o t'estimes més esperar dret??
Solleric tens tota la raó, jo parlava de la realitat d'aquí, en canvi en Chicote es referia a la realitat estatal. De totes maneres això ens mostra que el nostre panorama és encara més trist. L'interior peninsular és barat comparat amb la perifèria i en l'habitatge fa feredat.
En todo el artículo solo se exponen acusaciones hacia todos menos a los propios promotores. Es que acaso ellos no tienen la culpa que querer enriquecerse a toda costa y en el menor tiempo posible. No se podría llamar a esto especulación. El problema es la libertad de precios en un sector tan importante para el sufrido contribuyente. Si se hubiese hecho algo contra la especulación del sector y además evitar que el sector inmobiliario fuese refugio para inversores sin escrúpulos, otro gallo cantaría y el sector estaría saneado y las hipotecas basura serían las menos porque mucha gente que se ha visto obligada a deshacerse de su vivienda habría podido seguir pagando su hipoteca.