Darrere el nom d’Enric Duran s’amaga un activista antisistema de 32 anys que ha dedicat els darrers dos anys a demanar crèdits personals a diferents entitats bancàries a través d’una empresa fictícia, que no pensa tornar com a protesta per denunciar el funcionament del sistema capitalista. El resultat de la seva acció, segons s’explica en la publicació Crisi, ha estat l’obtenció de 492.000 euros que es destinaran a projectes antisistema.
Aquesta publicació gratuïta, que es difongué ahir als Països Catalans, ha estat editada pel mateix protagonista i s’hi explica amb pèls i senyals com Enric Duran ha dut a terme l’operació sense propietats ni avals.
Coincidint amb una època de forta crisi econòmica, el presumpte estafador relata en primera persona com ha aconseguit "expropiar" 492.000 euros a 39 entitats financeres. Tot per denunciar l’actuació de les entitats financeres que inverteixen a "les guerres i a la destrucció del medi ambient", i promouen l’endeutament de les famílies.
Els doblers aconseguits es destinaran a donar suport a iniciatives i accions per conscienciar la població de l’origen real de l’actual crisi i també a un ampli moviment social que posi en marxa altres maneres de viure per "combatre el sistema capitalista, amb l’objectiu de substituir-lo".
Duran també publica el nom i llinatge de les empreses estafades i l’import exacte que n’aconseguí. Encapçala la llista el BBVA, a qui deu 39.070 euros, seguit de Bankinter amb 31.000 euros i Caja Madrid amb 29.200 euros, entre moltes altres.
L’autor deixa ben clara la seva intenció en el titular de l’article central: "He robat 492.000 euros als que més ens roben per denunciar-los i construir alternatives de societat".
Com fer-ho
El protagonista emprava qualsevol excusa domèstica per demanar els préstecs. Més endavant en seguí demanant a través d’una empresa creada a fi de poder justificar determinades inversions, com la compra de material audiovisual per a una productora. L’avantatge de demanar un préstec des d’una empresa, explica Duran, "és que el deute no apareix en el teu historial de deute personal, de manera que pots anar augmentant l’endeutament sense que el sistema d’informació sobre deutes del Banc d’Espanya ho detecti."
Duran afirma en les pàgines de Crisi, l’edició de la cual es dugué en secret i que de moment no existeix cap acusació penal en contra, "fet que prova que he pogut realitzar l’acció fins al final fora de cap control ni sospita policial". No obstant això, Duran assegura haver fugit de l’Estat, ja que se’l podria acusar d’estafa major i d’insolvència punible (aixecament de béns), amb penes que poden arribar als sis anys de presó.
La publicació també aborda les presumptes implicacions d’alguns coneguts bancs en agressions mediambientals a través de les seves inversions en empreses contaminants i el finançament dels partits polítics, tant del govern com de l’oposició.
En total se n’han imprès 200.000 exemplars que es començaren a repartir ahir. A Mallorca n’arribaren més d’un miler, que seran distribuïts per pobles i ciutats els propers dies.
Sense comentaris
Per a comentar és necessari estar registrat a Diari de Balears.
De moment no hi ha comentaris.