Ara bé, la petita i mitjana empresa havia deixat entreveure dimarts vespre que acomiadaria alguns dels seus treballadors. "No podem mantenir personal tècnic de braços plegats, mentre a les oficines no entren encàrrecs", manifestava aleshores.
La situació canvià després de les maratonianes reunions del comitè de direcció, duites a terme entre la matinada de dimarts i ahir tot el dia. Cabrera vol ara reubicar els treballadors excedents a la resta de federacions que integren Pimem. Amb aquest objectiu, avui comencen les negociacions amb les petites branques patronals.
Podran absorbir-los?
Els dubtes són palpables. Si l’estructura central de Pimem no pot assumir una plantilla sobredimensionada, pareix raonable pensar que les petites federacions tampoc no podran absorbir-los.
La gran esperança de Pimem, ara per ara, és renegociar la quantia de les subvencions que rep per part de l’Administració Pública. De fet, Cabrera acusa el Govern balear "de ser el culpable d’aquesta crisi". Per què? Tot es remunta al litigi que Pimem manté amb Caeb, la patronal de les grans empreses.
De fet, ara fa 16 mesos, el Tribunal Suprem congelà les subvencions a Pimem perquè no acreditava la seva representativitat dins del sector. Això ocorre d’ençà que Cabrera i el seu equip començaren a treballar per fer un registre dels seus associats i dels treballadors que entre totes les empreses mancomunades suposaven.
Sempre segons Cabrera, un pic aconseguida la representativitat, el Govern els acabà atorgant un 25% de les subvencions. Caeb, mentrestant, n’adquiriria el 75%. La nova redistribució de les subvencions que demana Pimem passaria per un equilibri del 50% per a cadascú.
Caeb rebutja la proposta, perquè agrupa gairebé 60.000 treballadors. Els directius de Pimem, per contra, denuncien que Caeb no ha acreditat la seva representativitat en cap moment.
La rivalitat entre patronals no acabarà aquí. Segons Cabrera, Pimem "no està en fallida tècnica". Així, el deute de 300.000 euros que acumula "no són gran cosa per una associació com nosaltres".
I per il·lustrar que la situació va millor del que la premsa reflecteix, anuncià: "Avui mateix hem pagat les nòmines d’agost dels treballadors". Respecte als proveïdors, assegurà que tenen un calendari diferent i que "seran pagats al seu moment".
A quines federacions els recol·locaran?
Els cinc grans sectors de Pimem són el comerç, la restauració, indústria, transports i serveis. Evidentment, són les que més volum de mercat generen. I ara per ara, podrien ser les estructures amb més facilitat per absorbir la contractació dels treballadors excedents de la plantilla central de Pimem.
Els tècnics de la patronal són personal qualificat als àmbits de l’assessorament jurídic (qüestions legals), del tracte amb la Hisenda pública (IVA, IRPF) i laboralistes (drets i obligacions). Ara, però, hauran de moure’s dins algunes branques federatives més petites.
Sense comentaris
Per a comentar és necessari estar registrat a Diari de Balears.
De moment no hi ha comentaris.