TW
0

L'ocupació hotelera va caure en l'oferta de l'illa de Mallorca un 2,1 per cent al llarg del passat mes de juliol, situant-se en el 92,1 per cent de l'oferta, davant el 94,2 per cent que es va assolir en el mateix període de 2007. Per la qual cosa els empresaris del sector ja descarten l'obtenció de rendibilitat en la present temporada, almenys en una proporció significativa.

Així ho van exposar, en declaracions a Europa Press, fonts de la Federació Empresarial Hotelera de Mallorca (FEHM), que van explicar que les zones més afectades pel descens van ser Cala d'Or, que va descendir un cinc per cent fins a assolir el 90% i, en menor mesura, Cala Figuera i Capdepera. Mentre que en la resta de zones es va observar un comportament similar, amb “lleugeres caigudes” en l'ocupació.

En termes absoluts, la zona turística que va registrar una menor ocupació durant el passat mes de juliol va ser la capital balear, amb un 70 per cent, exactament la mateixa proporció que l'any passat. Per la qual cosa es confirma com un nucli de poca afluència en un dels mesos àlgids de la temporada, malgrat que inclou zones 'clàssiques' per al turisme internacional, com la Platja de Palma

Quant a l'ocupació acumulada des de gener, FEHM va admetre que es troba “una mica per sota” de la registrada en 2007, pel que hi haurà menys rendibilitat”. Fins i tot si es registrassin els mateixos índexs d'ocupació que l'any passat, els beneficis finals continuarien sent “baixos” a causa de la pujada dels preus dels aliments i dels combustibles, que repercuteixen en el compte de resultats hotelers.

Referent a això, la Federació Hotelera mallorquina va recordar que la majoria dels seus associats va firmar l'any passat, per aquestes dates, els contractes de places hoteleres amb els touroperadores nacionals i internacionals, aplicant en aquell moment un increment en els preus del voltant al 3,5 per cent, segons l'Índex de Preus al Consum (IPC) d'aleshores.

Tanmateix, la previsió d'aquest índex per a agost d'aquest any és del 5,3 per cent. Amb aquest, els beneficis obtinguts ja “serien menors” fins i tot si s'aconseguís la plena ocupació dels llits. Lluny d'això, el juliol es va produir el descens abans citat, mentre que el juny es 'va empatar' amb el passat exercici, en situar-se en un 83,2 per cent de les places hoteleres ocupades.