Treballar més de 40 hores setmanals condueix cap a l’ansietat, l’estrès elevat i, fins i tot, la depressió. Tenint en compte que aquesta és, veritablement, la jornada setmanal de dos de cada deu treballadors a l’Estat espanyol, la xifra d’afectats és alarmant. Es calcula que gairebé un 80% dels ciutadans que inverteixen més de 40 hores a la feina pateix estrès elevat.
Més dades. Un 30% també hauria estat víctima d’actes de fustigació al lloc de feina. I un 6%, fins i tot, hauria patit comportaments amb violència inclosa. Així, s’entén que la xifra de treballadors amb la síndrome del "sentiment de cremat" augmenti any rere any.
Són les dures condicions que la UGT volgué, ahir, denunciar públicament. A causa que el treball és una activitat en què s’han d’invertir energies, tant físiques com mentals, en els casos de jornades excessives les exigències de l’activitat laboral són per sobre de les capacitats de l’individu i no se li garanteix la protecció de la seva salut ni la qualitat del treball.
La salut, minvada
D’aquesta manera, el treballador sofreix fatiga, física i mental, com a conseqüència més directa i immediata de la càrrega de la feina. Segons l’estudi elaborat per l’Observatori de Riscs Psicosocials del sindicat, existeix una sèrie de símptomes fàcilment recognescibles pels treballadors. I com és que una persona arriba a patir aquest greu estrès?
La sensació de fatiga i cansament (47% dels enquestats), i les molèsties al coll (40%) són els més freqüents. Les dificultats per conciliar la son (35%) i una tensió permanent acompanyada d’irritabilitat aguda (35%) també hi són presents. I no cal oblidar els mals de cap i els problemes per concentrar-se (31 i 29%, respectivament).
Així, sembla normal que la salut dels treballadors es vegi minvada irremeiablement. A més, això fa que alguns d’ells hagin d’agafar baixa laboral, és clar. Un 6%. Els motius esgrimits? L’ansietat, per al 42%; l’estrès, per al 34%; i la depressió, per al mateix percentatge de persones.
Pel que fa al gènere, els homes són els que amb major freqüència realitzen jornades laborals llargues (58% davant el 28% de dones). I mentrestant, les dones suposen el major percentatge de persones que treballen entre 35 i 40 hores setmanals (46% davant del 42% d’homes).
Tot així, ahir fonts de la central sindical destacren que les dones són les més treballadores al càlcul global. I és que les dades no comptabilitzen la "doble jornada" que les dones han d’afrontar a casa. Això provocaria que sigui el sector de dones, amb més de 40 hores setmanals, les que tinguin més estrès.
En funció d’aquest estudi, UGT creu injustificables les propostes d’"instaurar jornades de feina més elevades a les vuit hores diàries, fins i tot de dotze hores o més". Per ventura cal recordar que el Parlament de Brussel·les just ha aprovat una normativa que amplia a 65 el màxim d’hores setmanals consentides a Europa.
"Sota l’argument que s’assoliran ingressos econòmics més grans i un major nivell de competència per al treballador, s’amaguen molts riscos", manifestaren des de la UGT. L’amenaça seria que se’n desencadenin danys i trastorns sobre la salut, ja sigui física, mental o social del treballador.
Malauradament, 600 milions de persones superen, pertot arreu, les 48 hores de jornada de feina setmanal.
Sense comentaris
Per a comentar és necessari estar registrat a Diari de Balears.
De moment no hi ha comentaris.