Així ho va explicar Forcades en roda de premsa després de mantenir una reunió el president del Govern, Francesc Antich, i els consellers de Presidència, Economia i Treball, Albert Moragues, Carles Manera i Margarita Nájera, respectivament. Al terme de l'encontre, Forcades va subratllar que el que s'ha de fer a les Illes és un “esforç en innovació i noves tecnologies” -que representen el 5,7 per cent del PIB- perquè el futur passa per “trobar una indústria productiva que no sigui ciment i que sigui complementària al turisme”.
Segons Forcades, la prioritat del Govern ha de ser “injectar liquiditat” i realitzar inversions en “sanitat i educació”, àrees que creen “innovació i riquesa”.
El president del Cercle d'Economia va subratllar que cal aprofitar tant la “sintonia política” existent entre el Govern i el central com “una sèrie de principis fonamentals com que el que aporta més no pot anar a menys” per millorar el sistema de finançament de les Balears.
També en termes del finançament autonòmic Forcades va considerar que un dels “punts forts”, “a més de negociar amb un partit afí”, rau en l'“enfocament” dut a terme pel Govern.
Forcades va destacar que el Govern preveu elaborar un “quadre de comandaments” amb tots els objectius, una vegada conclogui la ronda de reunions amb els agents socials i que una de les prioritats d'aquest serà “complementar el turisme amb innovació”.
Quant a la privatització parcial d'Aeroports Espanyols i Navegació Aèria (AENA) anunciada pel president del Govern, José Luis Rodríguez Zapatero, la setmana passada amb l'objectiu de donar entrada a les Comunitats Autònomes i al capital privat mitjançant una fórmula conjunta de gestió, Forcades va sostenir que recolza la proposta, va recordar, presentada per la Cambra de Comerç de Mallorca.
En aquest sentit va afegir, a més, que s'ha de trobar la fórmula perquè el Govern “pugui influir en la funcionalitat de l'aeroport de cara a potenciar el negoci”.
DEPENDÈNCIA EXCESSIVA DE LA CONSTRUCCIÓ
Sobre l'anomenada crisi de la construcció Forcades va detallar que no es podia continuar amb una aportació del sis per cent del PIB per part d'aquest sector i, per això, va opinar que hora s'ha d'actuar en “investigació i desenvolupament, turisme, inversions, finançament, sanitat i ensenyament.”
Tanmateix, va apuntar que la situació del país és molt millor que la d'altres Estats com França o Itàlia que “han de recolzar-se en l'endeutament públic” “mentre nosaltres tenim l'economia sanejada”.
Així mateix, va negar que s'estigui en un moment de crisi ja que aquest concepte va sortir amb el 'Crack del 29' i, actualment, “tots saben el qué cal fer”.
Forcades va remarcar la importància del petroli en la situació econòmica actual i va manifestar que “a Espanya tenim les pitjors refineries del món civilitzat” per la qual cosa, a nivell nacional, hi ha d'haver “reformes estructurals”.
GRUP DRAC
Sobre el concurs voluntari de creditors presentat pel Grup Drac, el president del Cercle es va mostrar optimista ja que, malgrat ser “un tema important, ha afectat menys gent de la que sembla”.
Així mateix, va destacar que existeixen uns “grans deutes a les empreses Llabrés Feliu i Mascaró” però que, segons la seva opinió, es podran suportar.
Sense comentaris
Per a comentar és necessari estar registrat a Diari de Balears.
De moment no hi ha comentaris.