Víctor Fernández (Granada, 1971) és el jutge del Mercantil 1 de Palma. Ara té sobre la taula la demanda de concurs de creditors presentada per Vicenç Grande en relació a catorze societats del Grup Drac i al seu capital particular.
Com pot acabar això?
Està previst per evitar els pitjors resultats. El concurs està fet per demanar ajuda en moments d’alarma per evitar que una societat entrin en situació de crisi i caos sense remei. L’objectiu és que tot continuï endavant i es pagui als creditors.
Però sempre acaba bé un concurs?
Cal ser realistes. La idea és bona, però no sempre va bé. De fet, està prevista l’alternativa, el pla B, que és tancar les empreses i liquidar. Això suposa vendre el que hi ha per pagar als creditors ordenadament.
En el cas de Drac, es podrien suspendre obres i projectes en marxa?
Tal com s’ha presentat el concurs, el poc que he vist indica que Drac té problemes i vol que l’ajudem a solucionar-los, però vol continuar amb l’activitat normal. En principi, doncs, les obres progressaran; si s’han de vendre pisos, es vendran, i qui tingui habitatges contractats amb Drac no tindrà problemes.
Però també es podrien prendre altres mesures més dràstiques, no?
Sí, cal ser conscients que hi ha altres instruments. Hi ha catorze empreses i potser alguna s’ha de tancar perquè està pitjor. Pot afectar els treballadors? Potser, però s’intentarà que no.
Els sindicats recorden casos com el de Yanko i expressen desconfiança cap als concursos... Podria desembocar això en un conflicte laboral?
Jo crec que no, hi ha una gran diferència. En el cas Yanko, des del principi es demanà extingir contractes. Ara, ni tan sols no se n’ha parlat. Però no podem enganar-nos, el concurs és viu i canviant. Si va bé, no passarà res, però si no, podria fer-se un expedient de regulació de treball. Això és el que temen els sindicats, que tenen recels perquè abans negociaven amb l’autoritat laboral fins que arribaven a un acord. Ara la llei posa un termini. Si no hi ha acord, decideix el jutge.
Com podria afectar tot plegat socialment?
Per l’efecte dominó: quan els grans cauen (i Grande ho és) afecta els petits, que també poden acabar presentant concursos...
En pot quedar afectat el capital de Grande?
La seva idea, hi insistesc, és arribar a un acord. Grande té molt de patrimoni (immobles, promocions, accions, etc.) però no en líquid, i ara no pot complir amb el promès. Per tant, pot sol·licitar un termini. Però també pot solucionar-ho demanant que li perdonin part del deute. Pot ser que Grande hagi de vendre per tenir líquid? Sí, però no té per què fer-ho.
Podeu rebutjar el concurs?
Grande l’ha demanat voluntàriament i ha d’acreditar que és insolvent perquè no pot pagar els seus crèdits o perquè ho preveu. Si això no queda acreditat, jo podria rebutjar el concurs.
En què pot haver errat Grande per estar així?
Seria temerari i aventurer dir que Grande s’ha equivocat. Ara estam analitzant què ha passat, si hi ha culpables o és per altres factors. Un exemple: quan el cap de fibló, molts empresaris ho perderen tot i no podien pagar ningú. En la construcció, és culpa de l’empresari que pugi el gasoil o que les famílies perdin poder adquisitiu? Potser no, però això tampoc no significa que sigui el cas de Grande. A vegades es prenen decisions o es fan inversions inadequades i és culpa de l’empresari.
Podria Grande perdre la gestió de les empreses?
En principi no. Si el concurs es declara tal com s’ha presentat, els administradors de les 14 empreses i Grande continuaran gestionant sota el control de l’administració concursal, que pot donar instruccions.
Sense comentaris
Per a comentar és necessari estar registrat a Diari de Balears.
De moment no hi ha comentaris.