TW
0

"Actua com un element recessor de la confiança"
Per a l’economista Miquel Alenyà, el concurs de creditors del Grup Drac no només tindrà efectes per a les empreses amb què treballava, sinó també per al conjunt de l’economia. "Una situació així crea un ambient enrarit. No és favorable per a l’economia i actua com un element recessor de la confiança", lamenta. I considera que no fa més que afegir noves expectatives d’incertesa. "El cas de Grande és especial, no hi ha tantes empreses amb un passiu tan gran", per això creu que no té perquè passar a més promotores de Balears. Tot i això, manté que és un senyal més que el model d’activitat econòmica balear ha estat poc ortodox.

"Tindrà conseqüències serioses a l’economia"
"Amb la informació que tenim en l’actualitat es pot dir que la situació és molt delicada i que tindrà serioses conseqüències per a l’economia", així valora l’auditor Luis Moyà la notícia del concurs de creditors del Grup Drac. Els bancs tenen capacitat de resistència, però pensa que aplicaran mesures que afectaran l’economia balear, com afegir restriccions als crèdits. D’altra banda, les empreses relacionades amb els negocis de Grande no tindran la mateixa capacitat d’aguantar i això incidirà en una disminució de beneficis i un augment de l’atur. Moyà assenyala que és un exemple del creixement desorbitat del sector immobiliari, un "creixement artificial basat en doblers prestats".

Notícies relacionades

"Un canvi brusc com aquest no és bo per al sistema"
Tot i puntualitzar que la manca de dades fa difícil fer un balanç dels efectes directes de la suspensió de pagaments de les empreses de Vicenç Grande, el degà del Col·legi d’economistes de Balears, Esteve Bardolet, creu que un canvi "brusc" com el que implica aquesta situació no és mai bo per a l’evolució de l’economia de les Illes. "L’economia és un sistema, com el cos humà, i si es produeix algun canvi les conseqüències repercuteixen en els altres elements", explica. "El problema pot ser que se’n vegin afectats treballadors, augmentant l’atur, les empreses subcontractades o els bancs, entre altres", afirma a l’espera de conèixer més dades.

"És un exemple del model expansionista"
El catedràtic d’Economia Aplicada de la UIB, Eugeni Aguiló, considera el cas de Vicenç Grande com un clar exemple del model expansionista en què s’han implicat els empresaris i també els ciutadans en endeutar-se per damunt les seves possibilitats. Espera que els efectes sobre l’economia no siguin gaire grans i entrin "dins el discurs de la crisi immobiliària". Tot i així, no resta importància a la situació econòmica i creu que s’ha de parlar de crisi, donades les dades de l’atur, en augment des de fa mesos. "Les empreses petites relacionades amb Grande patiran segur. I com sempre hi haurà neteja d’aquelles promotores que estiguin poc professionalitzades", afegeix.

"No hi ha dues companyies iguals al Grup Drac"
Francisco Sánchez, responsable de la consultoria immobiliària CB Richard Ellis, creu que la crisi que viu el Grup Drac no té per què repetir-se en altres empreses "no hi ha dues companyies com la de Grande". Relativitza el procés del concurs de creditors que ha iniciat l’empresari, perquè no és una fallida i l’activitat de les empreses es manté. "És una manera més segura tant per als treballadors com per als creditors", explica. D’altra banda, creu que no és culpa només de l’empresari, sinó dels bancs i del mercat. "De tota manera, la crisi no és igual a les Illes, estam millor posicionats, tenim el turisme i les segones residències", recorda.