La importància real de la construcció sobre l’economia balear està per sobre del 10 per cent de les estadístiques oficials i arriba al 14,4 per cent en termes de producció. Així ho assenyala un estudi exaustiu sobre el sector elaborat pel CES (Consell Econòmic i Social) per al període de 1987 a 2006, i s’hi remarca que cada vegada més "exerceix un paper clau per assegurar el creixement econòmic de les Balears".
D’altra banda, el comportament de la construcció va lligat al de les principals economies europees i a l’americana, per l’elevat grau d’internacionalització de l’economia balear a causa del turisme. "Un element destacable és la contundència de la correlació entre l’evolució del turisme i la resta de sectors, ja que si aquest va bé els altres també hi van", posa de manifest un dels economistes que han elaborat l’informe.
El president del Consell Econòmic i Social, Llorenç Huguet, detallà les consideracions principals de l’estudi, com el comportament cíclic de la construcció a les Illes, "més accentuat que el que pateixen les empreses de l’Estat" i el paper important que hi tenen les reglamentacions.
El vicepresident del CES i també president de la Caeb, Josep Oliver, insistí en aquest darrer punt i assegurà que la normativa "no ha estat positiva" i ha creat situacions d’incertesa que han provocat aturades i accelerades en l’activitat del sector. "La regulació ha de servir per mantenir un equilibri" i per això ha de ser clara i estable, puntualitzà.
Previsions
Si bé l’objectiu del CES no era fer prediccions, Huguet assenyalà que ara entram en un canvi de cicle "anunciat" que s’agreuja per les turbulències financeres. "Els canvis duren entre 18 i 20 mesos segons el que hem pogut comprovar a través de l’estudi", afirmà. Tot i així, considerà que com que l’ajustament és doble i hi influeixen factors externs, díficils d’avaluar, fa de mal dir la durada del període de fre constructiu.
Oliver va ser més clar: "Amb tipus d’interès alts, les compres es fan més difícils i ningú no construeix si no té expectatives de vendre". No utilitzà la paraula "aturada" per definir la situació, sinó "desacceleració", amb un cert to irònic com a "paraula de moda", i recordà que tot dependrà de l’obra pública i d’indicadors com la inflació.
Sense comentaris
Per a comentar és necessari estar registrat a Diari de Balears.
La construcció és merda per avui i merda per demà!!.
Ja n'hi ha prou d'explotar el poble!!.¡Salvem es Jonquet!
Per a tots noltros la destrucció,mal anomenada construcció és une marxa vers el camí de les escombraries...Son Reus,plàstics i merda dins la mar...etc.
La Destrucció mal anomenada construcció és une marxa esquizofrènica vers.... vers on, si us plau?.