Els ramaders balears, en "situació crítica" per la pujada del cru
Demanen mesures d'urgència per sortir de la situació de "fallida tècnica", que va començar amb l'augment de preu de cereals i pinsos
L'Associació Intersectorial Agraria (AIA) de PIMEM ha denunciat avui la «crítica situació» en la qual es troben les explotacions de l'Illa davant de la pujada del cru, circumstància que «no fa més que agreujar una situació ja crítica provocada per l'augment del preu dels cereals i pinsos, i per una deficient comercialització dels productes».
Segons l'associació, la pujada del cru se suma a l'increment entorn del 30 per cent que ja havien experimentat els ramaders en els seus costos de producció.
En un comunicat, l'AIA va destacar que aquesta pujada repercuteix negativament en granges i explotacions ramaderes i agrícoles, ja que suporten grans pujades als rebuts de llum i gasoil, amb el qual funcionen màquines, calefaccions i sistemes de refrigeració que són vitals per a la cria i el manteniment del bestiar.
D'altra banda, va denunciar que la posada en marxa del Pla Estratègic previst per ajudar el sector s'està retardant i, segons la seva opinió, l'Administració està actuant amb bastanta lentitud en aquest sentit, creant incertesa entre els pagesos i accentuant els problemes a què s'enfronta el sector a Mallorca.
Segons apunta la nota, per als agricultors i ramaders de l'Illa, les mesures d'ajuda han de plantejar-se amb caràcter d'urgència ja que està en joc la subsistència d'un bon nombre d'explotacions ramaderes.
Fa uns mesos, l'Associació de Productors de Bestiar Porcí de PIMEM va denunciar que les explotacions ramaderes de les Balears estan en fallida tècnica, a conseqüència de l'especulació i retenció dels mitjancers del mercat de cereals. L'associació avisava llavors que aquesta situació podia provocar la desaparició d'un bon nombre d'explotacions ramaderes, «una cosa que ja està ocorrent i que va a més, donat l'escenari actual,» va valorar l'AIA.
Espanya és la segona potència porcina de la Unió Europea, però els preus de referència de cada quilo disten bastant dels d'altres països com França, Alemanya, Bèlgica i Holanda. Segons confirma el sector, «estem davant de la major crisi de bestiar; «si no es prenen mesures, desapareixerem, i en uns mesos viurem l'increment de preus com a conseqüència de la desaparició del 50 per cent de l'oferta ramadera, obligant el consumidor a pagar encara més per la carn i els derivats.»
També a Illes Balears
- Intolerable: À Punt contracta un col·laborador que celebra la mort d'Ovidi Montllor
- L’organització juvenil Nosaltres sols! visibilitza l’arraconament del català a Calvià
- El Triatló de Portocolom amaga el català
- Golàs a l’Auditòrium de Palma: Jagoba Arrasate puja a l’escenari i emociona tothom amb un ‘bertso’
- Aquí està disponible 'Norats', la sèrie que el nou director d'IB3 no vol que mirem
Sense comentaris
Per a comentar és necessari estar registrat a Diari de Balears.
De moment no hi ha comentaris.