L'editorial mallorquina Illa Edicions dona continuïtat a la col·lecció dedicada a les guies de memòria històrica dels diferents indrets de les Illes Balears. Després de la publicació de la guia sobre el municipi de Pollença, aquest Sant Jordi 2025 es publica una guia sobre itineraris històrics dels nuclis de Sóller i el port. En el llibre se'ns proposa anar recorrent uns punts assenyalats i anar descobrint la transcendència que tingueren per un motiu o un altre durant la Segona República o la Guerra Civil a dita localitat de la Serra de Tramuntana.
L’obra, titulada ‘Guia de la República i la Guerra. Sóller i el Port de Sóller’ i escrita per Julià Joy i Antoni Quetglas, compta amb textos, moltes fotografies antigues i algunes actuals, plànols, mapes amb els llocs claus i codis QR per a situar-se. A través dels carrers, dels edificis més rellevants, de les carreteres, dels refugis antiaeris i de les places, es pot percebre i situar millor què passà al municipi de Sóller durant la Segona República i la Guerra Civil. Com es constata, a dita localitat hi va haver-hi nombroses associacions obreres de caire republicà i socialista, i sindicats ben actius. Pel que fa a l’esclat del cop d’estat del juliol de 1936, és un dels municipis de Mallorca on es visqueren actes de resistència contra el feixisme. Així, el batle Josep Serra es negà a entregar el poder fins al dimarts 21 de juliol quan les tropes arribades des de Palma l’obligaren a fer-ho. D’altra banda, al Port de Sóller, els carrabiners s’enfrontaren als sollevats per evitar que prenguessin l’estació telegràfica de Muleta.
Durant la guerra, en alguns nuclis com el Port de Sóller s’hi crearen camps de concentració com el del Llatzeret i els presos foren obligats a fer treballs forçats. Ells foren els que construïren les noves carreteres, com la carretera del Far.
Aquestes guies són un viatge a través del temps i l’espai i pretenen donar a conèixer i preservar la memòria històrica dels anys de la República i la Guerra Civil de diferents indrets de les Illes Balears.
El llibre es presentarà el divendres 2 de maig, a Can Dulce (Sóller).
Descripció a la contraportada
Dia 14 d’abril de 1931 l’alegria desbordà i una gran manifestació recorregué els principals carrers al so de La Marsellesa. La bandera tricolor es movia d’una banda a l’altra. S’havia proclamat la República. S’iniciava un període ple d’esperances per a molts. Però tot va acabar de cop un calorós 19 de juliol de 1936. El dia abans hi havia hagut un pronunciament reaccionari que afectà moltes zones d’Espanya. A Pollença, la nit del 19 al 20 de juliol va ser llarga. Dilluns dia 20 el poble va despertar en plena vaga general. Davant la base militar, soldats formats i disposats a resistir als feixistes. A Pollença, els antifeixistes s’organitzaren. Però després de dinar arribaren els militars colpistes. Pollença va caure i, en uns minuts, també ho feu el Moll.
Les esperances d’una societat més justa, més lliure i més igualitària s’esvaïren. Aquell capvespre començà l’infern particular de centenars de pollencins i pollencines. La repressió va ser ferotge. A través dels carrers, dels edificis més rellevants, de les carreteres, dels ponts i de les places, hom pot percebre i situar molt millor què passà al municipi en aquell període. Així, traslladat la història als llocs dels fets, s’aconsegueix fer-la més propera, accessible i entenedora. Aquesta guia és un viatge a través del temps i l’espai.
Sense comentaris
Per a comentar és necessari estar registrat a Diari de Balears.
De moment no hi ha comentaris.