TW
3

Nou ple a Can Alcover. En aquesta ocasió per retre homenatge al lingüista i dialectòleg campaner, Joan Veny, considerat un dels més prestigiosos i reconeguts dels Països Catalans i a qui l’Obra Cultural Balear ha volgut tornar a homenatjar.

L'acte, conduit per Maties Garcies, membre de la Junta Directiva de l'OCB, va comptar amb els intervencions d'Antònia Sitjar (de l'OCB de Campos), Jaume Corbera i Maria del Mar Vanrell (del GRESIB-UIB) i del propi Joan Veny.

Joan Veny és autor d’obres com Els parlars catalans, llibre que recull i estableix una síntesi de la variació dialectal de la llengua catalana; i coautor de l’Atles Lingüístic del Domini Català, juntament amb Lídia Pons, un manual de referència per a l’estudi de la diversitat dialectal, sorgit com a projecte d’investigació de l’Institut d’Estudis Catalans.

Precisament, Veny es va referir a aquesta magna obra: «Quan vàrem fer el Atles Lingüístic del Domini Català vàrem oferir una fotografia de la llengua entre 1964 i 1974; llavors estava en una situació bona malgrat estar en ple franquisme» i va destacar «El 95% dels parlants reflectien una fidelitat a la llengua», en canvi va alertar que ara, «Gairebé seixanta anys després, la cosa ha canviat molt: els més majors mantenen el català genuí, però els joves no tant».

Joan Veny va aprofitar la seva intervenció a Can Alcover per alertar sobre que l'ús del català podria acabar reduït a l'Administració. «La llatinització és un perill», va dir, en referència al procés que podria conduir la nostra llengua a esdevenir un idioma mort socialment.

Veny també va lamentar que el Govern espanyol no faci res per protegir la riquesa lingüística de l'Estat.