TW
0

Llibreria Lluna

A les 19 hores, tindrà lloc la presentació de la novel·la 'El dit de Déu', editat per Proa, a càrrec de l'autora Raquel Ricart que conversarà amb les escriptores Maria Victòria Secall i Àngels Cardona. Esdeveniment literari que forma part del cicle Lletres compartides, organitzat per la Fundació Mallorca Literària i el Departament de Cultura, Patrimoni i Política Lingüística del Consell de Mallorca, amb el suport de la llibreria Lluna.

Raquel Ricart i Leal és una escriptora valenciana que ha conreat diversos gèneres literaris. La sinopsi d'El dit de Déu' és:«Una escriptora es refugia en l'alcohol després d'haver deixat enrere una infància difícil i una joventut díscola. La Nora, d'una generació més gran i que li fa les feines de casa, també ha tingut una vida plena de circumstàncies dramàtiques des que la van deixar en un orfenat. Totes dues escriuen, cadascuna a la seva manera, sobre el seu passat, sobre la seva relació, sobre el que viuen. I, trenada amb les seves històries, una tercera veu que es postula com a autora narra experiències pròpies que s'infiltren en la novel·la i en les seves protagonistes».

Biblioteca de Cort

També a les 19 hores, dins el marc 'Joan Fuster, 100 anys: 1922 - 2022' es realitzarà la conferència 'Els eixos bàsics del pensament de Joan Fuster'. A càrrec de Gustau Muñoz, assagista, traductor i editor, contarà amb la presentació a càrrec de Damià Pons, professor i escriptor, i la cloenda de Llorenç Carrió, regidor d'Educació i Política Lingüística de l'Ajuntament de Palma.

L'Any Joan Fuster' està organitzat pel Govern, l'Ajuntament de Palma, l'Institut d'Estudis Catalans, la Universitat de les Illes Balears i la Fundació Mallorca Literària. Joan Fuster i Ortells va ser un escriptor valencià en llengua catalana. Tot i que va ser més reconegut popularment per la seva obra principal, l'assaig històric 'Nosaltres, els valencians', el seu llibre més influent; la seva tasca investigadora i editorial abraça diferents facetes i camps de coneixement, incloent-hi la lingüística, la història, la filosofia i el turisme. És considerat com un dels assagistes en català més importants del segle XX.

Teatre Pincipal

I a les 19.30 hores, està programada la projecció de la pel·lícula 'La Réponse du destin/L'homme des Baléares' (El jefe político, 1926) que anirà acompanyada de la música en directe del compositor i intèrpret Miquel Brunet, i es farà per commemorar el Dia Mundial del Patrimoni Audiovisual, que se celebra el mateix 27 d'octubre. L'adquisició, el 1999, pel Consell de Mallorca de l'única còpia del film disponible fins ara, ha possibilitat aquest llarg procés de restauració entre l'Arxiu del So i de la Imatge de Mallorca i la Filmoteca Espanyola.

L'argument d'aquesta pel·lícula d'André Hugon, un dels pioners de cinema francès, és:«Leopoldo Quintana és un advocat mallorquí amb una gran ambició. L’empresari Sebastián Gocho l’ajudarà en la seva carrera política de manera que ambdós es beneficien mútuament. Quintana guanya el lloc de diputat mitjançant la manipulació de les eleccions i el crim. Ja a Madrid, ell i Gocho fan fortuna utilitzant el tràfic d’influències i el suborn. Quintana diu que defensa el moviment obrer i aconsegueix fer caure el govern i que ell mateix sigui nomenat president, mentre que Gocho ocupa el càrrec de ministre. Mentrestant, Quintana ha iniciat una relació amorosa amb Gloria Montenegro, una model que freqüenta l’alta societat. Juliana, l’esposa de Quintana ha quedat a l’illa molt delicada de salut. La negativa del govern de reduir la jornada de treball i el monopoli que Gocho té sobre la farina i l’energia elèctrica fa que esclati la revolta a l’illa. Els revoltats tenen un misteriós líder, l’Home de Ferro, que sembla saber moltes coses sobre Quintana. L’Home de Ferro és, en realitat, Ernesto Avial, un jove periodista que havia anat a presó per defensar Quintana.»