Fronteres, aquelles línies que algú ha dibuixat sobre un mapa
Vicent Partal estén el mapamundi davant dels ulls del lector i n’assenyala les fronteres oficials per a mostrar que aquestes línies arbitràries no són les úniques que governen la relació entre les comunitats humanes que formen el planeta.
Les fronteres són punts clau de confluència cultural i de conflicte polític, de mixtura lingüística i de transformació històrica. Són un fenomen social magnífic i de lectura inesgotable. Resseguint el traç d’aquestes línies dibuixades sobre els mapes, ens endinsem en la història dels seus pobles de manera privilegiada. Vicent Partal n’ha viscut de tots colors i en moments de gran transcendència periodística, i aquí en deixa una bona mostra. Belfast, Moscou, Sarajevo, Hong Kong… Trenta-set capítols en què assistirem a l’esmicolament de la Unió Soviètica, als estralls de la guerra dels Balcans, al naixement de repúbliques i al renaixement de llengües oficialment extingides. Un viatge fascinant.
«Contra allò que sol pensar la gent, i contra allò que els estats volen que pensem, les fronteres són sempre una invenció humana i ni tan sols aquelles més aparentment naturals no ho són, de naturals», remarca Partal.
Fronteres és el tercer títol de la col·lecció 'Espores': assaig, no-ficció i crònica literària per a escampar mirades enriquidores sobre el país i el món que vivim. El llibre es podrà comprar a la presentació.
Partal és director i cofundador de VilaWeb. Ha treballat a El Punt, El Temps, La Vanguardia, Catalunya Ràdio i TVE, entre d’altres. És un dels pioners d’internet als Països Catalans i, arran dels seus anys de corresponsal i expert en política internacional, és un dels periodistes amb més trajectòria i coneixements sobre geopolítica i espais de frontera. En aquesta línia, ha publicat llibres com La revolta nacionalista a l’URSS o Llibreta de Pequín. És Premi Ciutat de Barcelona de Periodisme, Premi Nacional de Periodisme, Premi Nacional d’Internet, Premi Nacional Joan Coromines i Premi Valencià de l’Any, entre d’altres.
Sense comentaris
Per a comentar és necessari estar registrat a Diari de Balears.
De moment no hi ha comentaris.