El festival va començar puntual a les 18 hores amb l'actuació d'Es Gall de sa Pastera que va provocar l'emotiva imatge de centenars de joves ballant les danses tradicionals mallorquines. Tots amb màscara, això sí.
Mentre es feia la ballada, s'anava format una llarga coa per entrar al recinte on es feia la resta del festival. Tothom emocionat i tothom guardant les distàncies de seguretat.
El procés d'entrada va ser més lent d'allò que s'havia previst, a causa del compliment estricte de totes les mesures de seguretat, inclòs un curiós control de la Policia Local de Bunyola amb un simpàtic ca.
Tot plegat va fer que el concert arrancàs amb uns vint minuts de retard. L'encarregada de rompre el gel amb la seva veu càlida i dolça, si és que no l'havia romput la intensa calor que encara feia a Bunyola sobre les 19.30 hores, va ser la felanitxera Maria Hein, qui va entusiasmar els qui encara no la coneixien.
A continuació va prendre el relleu Marala, el trio format per les cantants Clara Fiol, Selma Bruna i Sandra Monfort, que varen aconseguir emocionar el públic amb les seves composicions de base tradicional i mirada actual. Un públic, per cert, que romania disciplinadament assegut mentre esperava que algun esforçat voluntari de l'organització els dugués la comanda de menjar i beure a la taula. Coses de l'època pandèmica que vivim...
Entre actuació i actuació, els missatges de les entitats organitzadores, com el de la Plataforma per la Llengua o el més contundent i aplaudit de la nit, el del president de Joves de Mallorca per la Llengua, Pau Emili Muñoz. També hi intervingué el regidor de Joventut i Esports, Pere Joan Palou.
Tot seguit, sortiren a l'escenari Oques Grasses i amb els seus cants tribals i el seu reggae cassolà varen fer cantar el públic que, a falta de poder ballar, es va haver de conformar amb una coreografia adaptada a la normativa Covid.
Finalment, el rock contundent i èpic de Xarxa va posar el brillant epíleg a una nit plena d'emoció, de reivindicació i de festa.
L'únic incident, si es pot anomenar així, el va protagonitzar un jove agent de la policia municipal, acabat d'arribar a Bunyola i que va voler tenir els seus cinc minuts de protagonisme i es va dirigir als vestidors ocupats per Oques Grasses per tal d'identificar el cantant del grup, amb el pretext que havia incitat el públic a aixecar-se i ballar. El cantant li va facilitar les seves dades, però com que l'agent deia que no entenia el català, les va haver de recollir un altre agent.
Per ventura va ser aquesta mancança lingüística de l'agent la que va provocar que malinterpretàs les paraules del cantant sobre l'escenari, que s'havia limitat a lamentar que no es pogués ballar. En qualsevol cas, el concert està enregistrat en vídeo...
Res no pot entelar un nou èxit esplendorós dels joves defensors de la llengua catalana que aquest diumenge han afegit al tradicional binomi festa i reivindicació, un element imprescindible en els temps que corren: responsabilitat i respecte a la normativa sanitària.
11 comentaris
Per a comentar és necessari estar registrat a Diari de Balears.
Si ténen la monumental cara-dura de protestar i de fer renou perque "están hartos de los mallorquines, porque les imponen el Catalán", poca cosa podem fer per civilitzar i fer raonar a aquesta xusma El que hem de fer, és no donar-los treballs públics, els empresaris mallorquins amb consciència tampoc contractar-los, no ser clients de cap negoci ni servei que sigui d'aquest tipus de gent i lluitar perque corregesquin aquest article de la Constitució que diu que els espanyols poden anar a deinquir i vandalitzar a qualsevol lloc d'Espanya, alhora que reclamar les competències d'estrangeria, per poder decidir noltros a qui expulsam. A on s'ha vist, que hagem d'aguantar a tota aquesta colla de malparits que maltracten als naturals d'aqui perque no vplen que tinguem una llengua pròpia, no dónen cap benefici, ens costen una doblerada i molts son un perill públic? I hem de suportar-ho just perquenla llei està mal feta.
Si no ho tenc malentés els funcionaris públics estan obligats a conèixer la llengua pròpia de la Comunitat Autònoma. Ajuntament de Bunyola, que hi fa aquest municipal a la vostra plantilla?
Qui va a viure a un territori diferent del propi i no es molesta en aprendre la llengua pròpia dels indígenes d'aquell territori és un colonitzador, tant si són anglófons que van a viure a Puerto Rico, com si són madrilenys que van a viure a Formentera (o a Bunyola)
Molt bé, i enhorabona ! I qui no no en vulga sentir a parlar que migri a la messeta central.
Claudia: a la propera per ventura t’hi podries arromangar i ajudar un poquet. Això no ho organitzava cap empresa privada amb afany lucratiu. Els jjoves que hi feien feina no eren més que voluntaris que amb la millor intenció s’hi deixaven la pell perquè creuen en la causa de la llengua, a canvi de res. Sí, a canvi de comentaris desagradables i desagraïts com el teu, de senyoreta empipada perquè els criats es varen torbar massa a servir-li la cervesa. Un 10 per als voluntaris. Un 0 per als senyorets que no mostren cap comprensió ni empatia.
@Antoni, són els endolls, amic, els endolls ho fan possible
Doncs jo hi vaig ser, i ho vaig passar bé, però reconeixo que l’organització no va estar a l’altura. No defenso al policia…….. sols dic que faltaven persones per atendre a la gent. Espero que a la propera estiguin més preparats.
Com pot esser que un policia municipal no entengui el mallorquí? Com pot esser?
hi vaig ser i va estar tot molt bé. gran ballada i gran concert. servei de bar massa lent. moltissima gent jove
Com sempra,el gonella,de torn.