Les festes populars de nova creació, conegudes també com a neofestes, han experimentat un important auge els darrers anys. Es tracta de celebracions que impugnen vells models de festa i que proposen un model més participatiu i actual. Sorgides principalment als pobles del Pla de Mallorca i impulsades per grups de joves al marge de la institució, aquest fenomen es relaciona amb el catalanisme cultural i polític. En elles existeix una apel·lació a la idea de tradició però amb la voluntat de renovar-la. Aquest llibre és bàsicament un recull de reportatges que fan un seguiment de totes aquestes festes des d’una perspectiva antropològica, alhora que evidencia que, darrere l’estètica, hi ha una sèrie d’elements polítics als quals cal prestar atenció.
En la presentació, Glòria Julià ha dit que l’autor del llibre, Marcel Pich, «és un animal polític i un artista, amb ell, hem compartit reunions i projectes a Músics per la Llengua i, sobre tot, entusiasme per la nostra cultura i la nostra llengua».
Julià ha explicat que «amb aquest llibre, pens que ha fet una feina molt guapa: s’ha passejat per totes les neofestes amb esperit observador, que com diu Antoni Vives en el pròleg: 'és molt més que anar de festa'».
La presentadora també ja comentat que «És un llibre fet des de la perspectiva de la seva formació d’antropòleg, per això analitza les diferents neofestes des de diferents caires com ara el polític, el festiu, la perspectiva de gènere, elaborat tot plegat amb profunditat la qual cosa demostra que hi anava a fer feina. Un dels valors del llibre és servir de guia per les diferents festes i veure la necessitat que tenen els joves i no tant joves de crear festes que les siguin pròpies».
Algunes d’aquestes neofestes es basen en festes antigues com ara la festa del batre de Sencelles, algunes sorgeixen des de l’espontaneïtat com el Cosso o el Much, totes elles però reivindiquen i reintenten la cultura.
Per la seva part, Marcel Pich ha destacat que «el més valuós del llibre és al pròleg d’Antoni Vives».
Pich explica que «Aquest llibre és un intent d’anar més enllà de la crònica periodística. El concepte neofesta és purament de màrketing. El tipus d’estètica és molt diferent de la festa tradicional com ara els Cossiers de Montuïri malgrat l’evolució que han experimentat».
També ha detallat que «aquest llibre ha estat elaborat amb les eines de l’etnografia: entrevistes semi-dirigides, observació participant i la comparació, algunes d’aquestes festes poden ser comparades entre elles.
El resultat és un treball amb una visió subjectiva que en cap cas he intentat ocultar.»
Sense comentaris
Per a comentar és necessari estar registrat a Diari de Balears.
De moment no hi ha comentaris.