L'ONG Plataforma per la Llengua ha dit aquest dilluns que els 'Acords de Bellver' del Govern demostren «poc interès i valentia» per la defensa del català, per la qual cosa ha anunciat que demanaran una reunió amb la presidenta de l'Executiu, Francina Armengol.
Segons ha informat l'entitat, els integrants de l'ONG del català creuen que els 'Acords de Bellver' no inclouen mesures concretes per a millorar la situació de la llengua a les Illes Balears.
«Els tres partits signants varen adoptar una sèrie de compromisos públics, es vrean fer les seves bona part de les propostes que la Plataforma per la Llengua els vàrem fer arribar, però l'acord signat passa totalment de puntetes per la política lingüística», ha denunciat Òscar Escuder, president de l'entitat.
Escuder ha explicat que si es pren el document dels acords de governabilitat i es realitza una cerca amb la paraula català, «es trobaran zero resultats. Amb la paraula llengua, zero resultats. Amb la paraula lingüístic, un resultat. Dels 200 punts, només un es refereix a temes lingüístics».
Per part seva, el representant de la Plataforma per la Llengua a les Illes Balears, Ivan Solivellas, ha posat de manifest que «les mesures en matèria de política lingüística que apareixen en els acords del pacte no van més enllà de la posada en marxa d'una oficina de drets lingüístics, que ja hauria de funcionar des de la passada legislatura».
«Cal ser valents, cal fer polítiques valentes per a evitar que els illencs haguem de sentir-nos discriminats pel simple fet de parlar català», ha afegit el president de la Plataforma per la Llengua, Oscar Escuder.
Critiquen la manca «d'interès i valentia» per la defensa del català en els 'Acords de Bellver'
També a Illes Balears
- Palma es presenta a Nova York com un referent cultural amb una mostra de flamenc
- Perdre la feina per defensar el català a l'aula
- L'Associació de Periodistes es posiciona en contra del nomenament de Josep Codony com a nou director general d'IB3
- El centre de Salut Emili Darder desobeeix la normativa vigent
- Narges Mohammadi: dona de foc
6 comentaris
Per a comentar és necessari estar registrat a Diari de Balears.
També necessitam un Govern que, com fa l'administració pública de qualsevol país, doni exemple en l'ús de la llengua pròpia; cosa impossible, si continuen amb el seu comportament lingüístic habitual els consellers i conselleres Iago Negueruela, Isabel Castro, Mae de la Concha, Juan Pedro Yllanes i la resta de membres del Govern que, sense arribar al "nivell" dels anteriors, així mateix cauen fàcilment -quan giren de llengua- en la deslleialtat i el menyspreu a la llengua catalana.
El que podem fer si entram dins un comerç és dirigir nos a la persona que despatxa o serveix en Català, perque hi ha establiments que han donat ordre als empleats de parlar en Foraster. Si aquests responen malament i fan escenes violentes, o ens treuen defora, ja sabem les passes per denunciar ho.
Conec un foraster que com la majoria, va venir a Mallorca fa moltíssims d'anys per millorar econòmicament, que diu que ell "no s'ha de rebaixar" parlant el Mallorqui. I és que en hi ha que no parlen la nostra llengua perque no en hi ha més, que ni tan sols parlen decentment el Castellà i son totalment incapaços d'aprendre Català, o Mallorqui , però en hi ha d'altres pels que integrar se completament dins el grup dels mallorquins i catalanoparlants, ho consideren perdre estatus. I llavors ve el grup dels estrangers hispanoparlants, amb una majoria ferotgement catalanòfoba, que son els que posen querelles contra els tribunals d'oposicions perque exigeixen coneixements de la llengua catalana, o també son capaços de cridar a la Policia perque qualcú comet " l'horrible crim" de dirigir se a ells en Català. Resumint: No és el Català el problema, el problema és la gent que ve per aqui. Els que comanden ens envien aquest personal, però en canvi no deixen desembarcar refugiats que fugen de la guerra. O sigui. que solidaritat, gens ni mica, el que pareix que volen fer, és substituïr a la població per aquests altres exemplars.
Aquest govern ens ha enganyat, només està a les ordres de Madrid, i no defensa la nostra llengua.
I si ens autoexigim no girar la llengua. No mirar el color o les faccions ètniques per fer- ne ús. Deixem de posar responsabilitats, exigir als altres. Tots/es en som responsables.
Sembla mentida que el tema lingüístic els hi faci tanta nosa, potser és que volen quedar bé amb els espanyols