Aquests dies Mallorca s'encén amb motiu de les festes de Sant Antoni. A banda del foc i el dimoni, com a elements principals entorn de la festa, la gastronomia també juga un paper important aquests dies. La llonganissa i el botifarró són els productes més demandats per aquestes dates. Ja que arreu de Mallorca s'organitzen foguerons i sovint es fan a la brasa. Sovint també es torra alguna tallada de xulla.
Es denomina llonganissa al tipus de sobrassada que s'emboteix amb els budells més prims. Elaborada amb carn i xulla que es trempa amb sal i pebre bord, dolç i coent. La llonganissa se sol menjar torrada durant l'hivern i, sobretot per Sant Antoni, i la sobrassada s'utilitza durant tot l'any per escampar damunt el pa. Així mateix, a Menorca i Eivissa, igual que al País Valencià també elaboren sobrassada amb les seves particularitats. Igualment, Segons pareix, l'origen de la sobrassada el trobam a Sicília, on es practicava una tècnica culinària anomenada 'sopressa' que vol dir 'picat', aplicat a la carn per embotir. El mot sobrassada, així, podria provenir de la tècnica del picat o sopressa, o més bé del resultat de la seva aplicació amb el mot sopressata, i d'aquí soprassata i després sobrassada.
Les proporcions de carn i xulla poden variar segons el gust de l'elaborador. Normalment, com més greixosa s'hi sol posar més pebre bord, i si és més seca menys. La composició desitjada depèn també de si la sobrassada es vol destinar a untar o de si es vol menjar fregida.
La tradició culinària de Sant Antoni
També a Illes Balears
- Palma es presenta a Nova York com un referent cultural amb una mostra de flamenc
- L'Associació de Periodistes es posiciona en contra del nomenament de Josep Codony com a nou director general d'IB3
- El centre de Salut Emili Darder desobeeix la normativa vigent
- Narges Mohammadi: dona de foc
- Perdre la feina per defensar el català a l'aula
Sense comentaris
Per a comentar és necessari estar registrat a Diari de Balears.
De moment no hi ha comentaris.