Presenten l’Atles ornitonímic de les Illes Balears amb una base de dades amb 34.000 registres
L’Atles ornitonímic de les Illes Balears és una obra de geolingüística coeditada per l'Institut d'Estudis Baleàrics i l'Institut d'Estudis Catalans.
L’Atles ornitonímic de les Illes Balears és una obra de geolingüística coeditada per l'Institut d'Estudis Baleàrics i l'Institut d'Estudis Catalans amb el suport de l'Obra Social La Caixa, l'Ajuntament de Santanyí i el Consell de Mallorca.
En la presentació de l'obra han intervingut els autors, Cosme Aguiló (filòleg) i Antoni Mestre (ornitòleg), acompanyats pel director de l'Institut d'Estudis Baleàrics, Francesc M. Rotger; el delegat de l'Institut d'Estudis Catalans a Palma, Damià Pons, i el director insular de Cultura del Consell, Rafel Maria Creus. Aquesta obra de geolingüística recull i cartografia amb pretensions d'exhaustivitat els noms populars dels ocells de tot el territori de les Balears i identifica els referents.
Està dirigida als filòlegs i als ornitòlegs, però també al públic sensibilitzat en els temes relatius a la llengua i la naturalesa. Rotger ha destacat que «una de les prioritats de l'Institut d'Estudis Baleàrics és fer possible que treballs científics com a aquest vegin la llum». En la mateixa línia, Pons s'ha referit al llibre com una «obra monumental» i ha agraït el treball i el voluntarisme dels dos autors. Creus, per la seva banda, ha afegit que la intenció del Consell és que el volum sigui a totes les biblioteques de Mallorca.
El treball de camp, amb algunes interrupcions, es va fer entre els anys 1989 i 2005. Els autors han explicat que la recerca va començar amb una recerca local per conèixer les variacions dels noms de les aus entre els diferents nuclis de Santanyí i va ser creixent fins a aconseguir totes les localitats històriques del territori de les Balears. «No és un document normatiu sinó descriptiu, un retrat sincrònic de la llengua catalana tal com es parla a les Illes», ha explicat Aguiló.
També a Illes Balears
- Intolerable: À Punt contracta un col·laborador que celebra la mort d'Ovidi Montllor
- L’organització juvenil Nosaltres sols! visibilitza l’arraconament del català a Calvià
- El Triatló de Portocolom amaga el català
- Golàs a l’Auditòrium de Palma: Jagoba Arrasate puja a l’escenari i emociona tothom amb un ‘bertso’
- Aquí està disponible 'Norats', la sèrie que el nou director d'IB3 no vol que mirem
Sense comentaris
Per a comentar és necessari estar registrat a Diari de Balears.
De moment no hi ha comentaris.