TW
0

L'Associació cultural Cap Vermell ha organitzat la presentació del llibre L'espiritisme a Capdepera. Es tracta de l'obra completa de l'estudi de la dissidència religiosa i política al municipi de Capdepera que fou un moviment social sorprenent a les illes Balears i únic a la part forana de Mallorca. Va sorgir amb una força que, juntament amb el metodisme, serví de referència per identificar el tarannà gabellí a l'illa.

Tradicionalment, l'espiritisme va expressar les ànsies de renovació espiritual d'un sector de les classes populars que unia revolució, espiritualitat i federalisme. Així, l'espiritisme és una doctrina basada en la creença de l'existència i de la manifestació dels esperits, que es poden comunicar amb els humans mitjançant un mèdium. Partint d'aquesta creença, en la literatura i en la dura vida diària es va desenvolupar una moral amb un fort compromís
humanitari: pau, solidaritat amb els desposseïts, justícia, honestedat i compassió pels febles. La defensa d'aquests valors els abocà a la lluita política, a reclamar la llibertat de culte, a promoure una relació igualitària entre homes i dones, a treballar per l'emancipació econòmica i la defensa de la societat civil.

Josep Terrassa Flaquer

Josep Terrassa Flaquer (Capdepera, 1952) ha desenvolupat una llarga tasca de divulgació de la cultura local des de les pàgines mensuals de la revista de premsa forana Cap Vermell (1980-2007) i, més esporàdicament, des que es publica en format digital. Una part dels articles s'han recopilat en forma de llibre: El Castell de Capdepera (1985) i Patrimoni arqueològic del municipi de Capdepera (1991). L'any 2013 participà en el llibre col·lectiu El metodisme a Capdepera.