TW
0

La UIB ha presentat un comunicat aquest dimarts per informar sobre la cooperació que està duent a terme un equip d'investigadors de la Universitat de les Illes Balears per investigar l'efectivitat de les estratègies per reduir la presència de Aedes aegypti a la regió amazònica del Perú amb el suport de l'Oficina de Cooperació al Desenvolupament i Solidaritat.

Les malalties transmeses per mosquits són un problema de salut pública en molts països. De fet, més de 600.000 persones moren cada any per alguna malaltia transmesa per mosquits i hi ha més de 1.000 milions de persones afectades a tot el món. Encara que la gran majoria de casos ocorre a les zones tropicals i subtropicals i a les zones més desfavorides, durant l'última dècada han ocorregut diversos brots d'aquestes malalties a l'hemisferi nord, dada que indica que el panorama mundial de transmissió està canviant ràpidament.

L'Aedes aegypti és una de les espècies de mosquit que actua com a vector d'algunes de les malalties més perilloses, com són el dengue, l'impacte del qual s'ha multiplicat per 30 els últims 50 anys; el zika, que recentment ha causat una emergència internacional per la seva expansió a l'Amèrica Llatina; i la febre chikungunya. Totes aquestes malalties no tenen encara tractament o vacuna, per la qual cosa l'única forma de combatre-les és frenar els insectes que les transmeten.

Un equip d'investigadors del Laboratori de Zoologia de la Universitat de les Illes Balears, dirigit per la doctora Claudia Paredes Esquivel i integrat pels doctors Miguel Ángel Miranda i Mar Leza, ha dut a terme els últims anys diversos estudis a la regió amazònica del Perú, on l'Aedes aegypti és present, per avaluar l'efectivitat de diferents estratègies utilitzades per combatre aquesta espècie.

Aquests estudis han estat finançats per l'Oficina de Cooperació al Desenvolupament i Solidaritat de la UIB, amb el suport de la Direcció General de Cooperació, i s'han realitzat de manera coordinada amb els investigadors Audrey Lenhart, Center for Disease Control and Prevention (CDC) dels Estats Units, i Enrique Chalco y Wilma Casanova, del Ministeri de Salut del Perú.