Aquest divendres 11 i aquest dissabte 12 de març es faran dos actes per recordar el paper de les dones en la defensa dels drets col·lectius dels mallorquins ara fa 300 anys.
El 16 de març de 1716 —ara fa 300 anys— va entrar en vigència el Decret de Nova Planta, que retallà les llibertats i drets de la població.
Exactament un any abans, el 16 de març de 1715, després de la caiguda de Barcelona i amb la negativa de les autoritats mallorquines de capitular, uns 500 treballadors feien feina per reforçar les defenses de la ciutat a la zona de la Feixina. Aleshores, hi arribà una companyia de dones, amb tambor i bandera, i s'afegiren a les tasques. El fet s'estengué per tota la ciutat i a l'horabaixa ja hi havia més de 400 dones fent tasques de reforçament del bastió de Sant Pere i les defenses de la ciutat. Aquelles dones, que defensaren també el barri de Santa Catalina de ser enderrocat per necessitats defensives, varen aplanar i crear la Feixina. I també varen posar en valor el protagonisme de les dones tantes voltes silenciat i no escrit.
Els actes prevists són:
Divendres 11 de març a les 19 hores, al Club Diari de Mallorca, es farà una conferència a càrrec de Bartomeu Mestre, Balutxo, titulada 'Les Valentes Dones de 1715'. La presentació serà a càrrec de Bel Peñarrubia. Les entitats organitzadores són: Comissió Tricentenari, Felanitx per la Igualtat i Memòria en Femení.
Dissabte, 12 de març es farà l'acte d'homenatge a «les valeroses dones de sa Feixina durant la guerra d'insubmissió de 1715».
Hi haurà una recreació dels fets de 16 de març 1715, un recorregut per Santa Catalina, acompanyades de dones xeremieres. Posteriorment començarà l'acte en recordatori de l'arribada de les 400 dones que «con tambor i bandera» varen acudir a la crida per enfortir les defenses.
L'horari és el següent:
11:00 – Sortida de la ruta des de Sa Feixina.
12:00 - 'Les dones a la guerra successió: breu contextualització històrica'. A càrrec de Bartomeu Mestre, Balutxo, de la Comissió del Tricentenari.
- Poemes i Gloses amb les poetesses Àngels Cardona i Teresa Nadal i la glosadora: Cati Eva Canyelles.
- Lectura de manifest i sol·licitud a l'Ajuntament de Palma de reconeixement d'aquelles 400 dones en aquest indret de la Ciutat.
13:00 - Recital de Vers Endins amb Glòria Julià: veus femenines des de la poesia, amb música i passió. L'acte està organitzat pel col·lectiu Memòria en Femení amb la col·laboració de la Comissió del Tricentenari, Felanitx per la Igualtat, Consell de Mallorca i Ajuntament de Palma.
9 comentaris
Per a comentar és necessari estar registrat a Diari de Balears.
Als gonelles, fabricants d´una Història de Mallorca apòcrifa, quan se parla de fets històrics totalment verídics i documentats, no tenen altra defensa que dir que aquests mateixos fets verídics i documentats, son una mentida. Però quina persona normal, s´en vendria aquí a insultar-nos? Jo crec que cap.
Naturalmente, seguiré repitiendo la verdad histórica que he estudiado y he comprobado, sin ningún tipo de complejos. Lean y estudien.
En Salvador és un altre nofrevaquer desenfeinat repetint el discurs borbònic de sempre. Típic tòpic? No, patètic!
I ara amb els canariufos envejosos al Congrés, tornarem tenir vots negatius perquè prosperi el REB. Pareix que no te massa que veure, però jo sé perquè ho.dic.
El episodio del grupito de señoras no tiene ninguna importancia. Las libertades democráticas derivan de la Ilustración y de la Revoluciones Francesa e Inglesa. Nada de tricentenarios. Aquí no se conmemora nada. En 1715 finalizó la Guerra de Sucesión a la Corona de España La sociedad era de tipo estamental. y lo que se libró fue una guerra entre las dinastías de los Austrias y los Borbones, con triunfo , AFORTUNADAMENTE,de esta última ,ya que los Decretos de Nueva Planta cortaron el desbarajuste anterior, promovido por el sistema imperante bajo la dinastía de los Austrias. En cuanto al Archiduque Carlos, se marchó a Austria y fue emperador como Carlos VI. Lo que sí se debió conmemorar, en su momento fue el BICENTENARIO de la Constitución de 1812.
Enlloc de posar-nos nerviosos als mallorquíns normals, aquests cruels episodis posen nerviosos als franquistes i neo-falangistes.
Antes de llamar facha a los demás, pásate el cepillo por encima y a lo mejor (a lo peor) recoges bastante más de lo que pensabas. Todo el que no piensa como vosotros es facha y gonella, sea cierto o no. Betzol
Si per exemple al monòlit de Sa Feixina se li tapa el baix-relleu de la creu i els relleus dels soldats, se treu l´altar de darrera, i se li posa davant una còpia d´aquest gravat o d´un altre on hi siguin representats tots els mallorquins : homes, dones i infants, i se dedica a la resistència heroica dels mallorquins, costarà menys doblers no s´haurà tomat, però encara els farà més ràbia als fatxes.
I no se podria substituir.el monument franquista.per un monument a la resistència mallorquina?