Francesc Miralles i Bartomeu Mestre a l'acte de inaguració

TW
8

La mostra es fonamenta en uns textos breus i una vintena d’imatges sobre dotze plafons que ofereixen una mirada a la Guerra de Successió (1705-1715) des de la perspectiva de les Illes Balears i Pitiüses. S’inaugura aquest dijous, 14 de gener, a les 19 hores, amb la presència del president del Consell, Miquel Ensenyat i del vicepresident primer i conseller de Cultura, Francesc Miralles.

Després d’haver-se inaugurat el passat mes de juliol a El Born Centre Cultural de Barcelona i haver-se exposat a la Sala de Cultura dels Consells d’Eivisa i del Consell de Formentera, l’exposició “1715. La fi del regne enmig del mar?”, arriba al Centre Cultural La Misericòrdia. L’escriptor i historiador Bartomeu Mestre “Balutxo” és qui la comissaria i ve acompanyada de l’emissió en circuit permanent del documental La Resistència de Pere Sánchez.

Notícies relacionades

Dotze plafons recullen una cronologia bàsica de la Guerra de Successió i relaten la presa del Regne de Mallorques. Cada plafó va encapçalat per dos versos de Guillem d’Efak extrets de l’obra El Regne enmig del mar i la imatge que identifica la mostra és la d’un corn marí de l’artista Pere Capellà, “instrument avisador que utilitzaven els homes de les torres de defensa i que va ser considerat una arma fins al punt d’incloure-la dins el llistat de desarmament de la població”, explica Bartomeu Mestre. “Balutxo” destaca la importància de documentar un “episodi històric que va alterar substancialmente la nostra història però molt desconegut i que va ser un enfrontament entre dos tipus de govern: l’absolutisme front el pactisme. Va ser un conflicte mundial”. L’historiador i comissari de l’exposició afegeix que “la guerra no va acabar el setembre de 1714 a Barcelona sinó el juliol de 1715 a Mallorca i Eivissa. Això s’ha d’explicar, de la mateixa manera com el Decret de Nova Planta va significar l’anul·lació de l’autogovern, la fi del Regne de Mallorques i la pèrdua de sobirania. Tot i aquests fets, el poble ha resistit i ha mantingut la defensa de la llengua i la cultura i això ens ha de servir per projectar-nos cap el futur”

Durant l’acte de presentació, celebrat avui a la Misericòrdia, el vicepresident primer i conseller de Cultura, Francesc Miralles ha recordat la visita que varen fer ell i el president Miquel Ensenyat a Barcelona a finals d'agost i que els va permetre visitar l'exposició per primera vegada dins els actes de commemoració del Tricentenari. Miralles ha refermat el seu compromís a “donar a conèixer la història de Mallorca perquè és la millor manera que no es tornin a produir actes d’imposició i d’alienació de la nostra llengua i cultura”. El conseller de Cultura també ha agraït “la tasca desinteressada dels membres de la Comissió Cívica del Tricentenari” i ha explicat que l’exposició no acaba el seu recorregut a Palma sinó que l’Ajuntament de Felanitx ja s’hi ha interessat, de cara al mes d’abril. Al Centre Cultural La Misericòrdia, la mostra romandrà oberta fins el 6 de febrer.

L’exposició s’oferirà al centres de secundària de Mallorca que hi vulguin fer visites i alguns dels membres de la Comissió Cívica del Tricentenari faran de guies