El Govern de les Illes Balears, mitjançant la direcció general de Cultura i l’Institut d'Estudis Baleàrics (IEB) acosta, durant el mes de gener, la cultura tradicional i popular de les Illes al Principat de Catalunya amb l'organització de diferents activitats de caire musical, teatral, expositiu i gastronòmic.
Entre aquestes activitats destaca el concert 'Nits de Formentera' que acollirà el Centre Artesà Tradicionàrius el pròxim 29 de gener. L'espectacle, dirigit per Miquel Brunet, integra els principals actors del panorama musical de Formentera: Aires Formenterencs, Imaràntia, Xumeu Joan i Caramelles de Formentera.
El Centre Artesà Tradicionàrius completa la seva programació amb l’exposició 'L'art de l'Art de Ramon Llull', en commemoració del 700 aniversari de la seva mort, o l’acte 'Oda a la sobrassada', a càrrec del músic i gastrònom Pere Tàpias.
A més, la Direcció General de Cultura de les Illes Balears se suma a la promoció de la Cultura Tradicional i Popular a Barcelona amb la signatura d'un conveni de col·laboració amb l'Associació Cultural Albopàs per ajudar en la programació dels actes del Foguerons de Sant Antoni de Sa Pobla al barri de Gràcia que se celebren durant el darrer cap de setmana de gener.
El director general de Cultura, Jaume Gomila, ha valorat que la Cultura Tradicional i Popular de les Illes Balears «és un àmbit de govern important, d'acord amb les competències que tenim assignades. Ja hem reactivat el Consell Assessor de Cultura Tradicional i Popular. I, ara, estam promovent la presència dels nostres artistes a Barcelona, dins el context de la festivitat de Sant Antoni».
Gomila també ha destacat la celebració de Sa Pobla a Gràcia, la qual considera «un punt de trobada per a la comunitat universitària i, en general, per als amants de la cultura d'arrel. Haver formalitzat el suport anual a aquesta manifestació de la nostra identitat, tan concorreguda i genuïna, amb clar interès general, representa un compromís acomplert».
Un altre dels centres d'acolliment cultural de les Illes serà El Maldà Teatre, que albergarà la representació de l'obra 'Al cel nos vegem tots plegats', basada en la visió que diferents directors –Pau Carrió, Jordi Oriol i Toni Gomila- aporten sobre les rondalles mallorquines. La tradició de les rondalles mallorquines és probablement la forma literària més famosa de l’illa de Mallorca. Les rondalles varen sorgir com a contes de tradició oral i popular, passats de pares a fills durant moltes generacions, fins que la gran feina del Mossèn Antoni Maria Alcover, firmada amb el pseudònim de Jordi des Racó, les va aplegar en 24 volums a partir del segle XIX. Aquest serà el segon cicle de propostes teatrals úniques a partir de les rondalles tradicionals mallorquines, a través de mirades de diferents directors amb una companyia creada expressament per a l’ocasió i coordinada per Catalina Florit.
Programa:
Diumenge, 10, 17 i 24 de gener
El Maldà Teatre (c/ del Pi, 5)
12.30 h Representació de l’obra Al cel nos vegem tots plegats, una obra basada en la visió que diferents directors –Pau Carrió, Jordi Oriol i Toni Gomila- aporten sobre les rondalles mallorquines. Un espectacle coordinat per Catalina Florit.
Dijous, 28 de gener
Fundació Festa Major de Gràcia Espai Musons (c/ de l’Alzina, 9)
17 h Inauguració Exposició Cartells de Sa Pobla a Gràcia.
La cultura popular i tradicional de les Balears viatja a Barcelona
També a Illes Balears
- Palma es presenta a Nova York com un referent cultural amb una mostra de flamenc
- Perdre la feina per defensar el català a l'aula
- L'Associació de Periodistes es posiciona en contra del nomenament de Josep Codony com a nou director general d'IB3
- El centre de Salut Emili Darder desobeeix la normativa vigent
- Narges Mohammadi: dona de foc
Sense comentaris
Per a comentar és necessari estar registrat a Diari de Balears.
De moment no hi ha comentaris.