Aquest diumenge vespre es va fer la Nit de la Cultura al Teatre Principal de Palma, aquest és el discurs que va pronunciar el president de l'Obra Cultural Balear:
Autoritats, guardonats, socis de OCB, companys d'Òmnium, d'Acció Cultural del País Valencià i d'Escola Valenciana, amigues i amics, senyores i senyors.
Sigui tothom benvingut en aquesta festa gran, en aquesta nit de cultura, que anualment dedicam als Premis 31 Desembre, en honor de la nostra Diada, uns guardons tan necessaris ahir com ara i més encara demà perquè distingeixen els desvetllaments per la nostra llengua i cultura fets des de la convicció, el rigor, l’excel·lència i la generositat. Per tot això, gràcies infinites als guardonats enguany; sabeu que el vostre exemple ja és far per a tots aquells que volem viure amb plenitud i amb naturalitat la nostra condició de catalanoparlants.
Permeteu-me que saludi especialment als qui segueixen en directe aquesta gala a través d'IB3 Televisió i als germans principatins que la seguiran en diferit a través del Canal 33 de la Corporació Catalana de Mitjans Audiovisuals. I, sobretot, salutacions molt especials als germans de València que segueixen veient vulnerat el seu dret a tenir i a poder rebre mitjans de ràdio i televisió en català. Sabeu bé que la vostra lluita també és la nostra causa.
Per l'OCB la retransmissió en directe per IB3 d'aquesta Nit de la Cultura després de quatre anys de ser menystinguda i ignorada, hauria de suposar l'inici d'un nou moment per a l'ens públic de ràdio i televisió. La primera passa que l'encaminàs decididament i definitiva a ser el mitjà al servei exclusiu de les illes, això és, de la seva llengua que no és altra que la catalana, de la cultura que se'n deriva i dels nostres interessos com a país.
No cal dir que aquesta festa d’avui ho és molt més que durant els quatre darrers anys en què se’ns escardava la veu de tant cridar pels nostres drets inalienables i pel respecte escrupolós a la nostra llengua i cultura. Ara, no hi ha gens de crispació però la reivindicació és la mateixa o més, si va a dir ver. Per això, sense voltar gens i amb la veu temperada i clara, l’OCB reclama més inversió pública en educació i cultura, les vies que ens porten a la llibertat; molta més en dinamització lingüística per aconseguir finalment la presència del català a tots els racons i àmbits; i encara moltíssima més decisió a l’hora d’aplicar i gestionar aquelles mesures que han d’afavorir l’atenció als nostres drets lingüístics. Ho volem tot i amb certa pressa perquè de pauses n’anam ben servits.
És ver que mica en mica ens recuperam d'un quadrienni lingüisticoculturalment atroç, el pitjor temps que ha viscut aquesta terra d'ençà de la mort del dictador fa quaranta anys. Del català en volgueren fer estelles i dels catalanoparlants barca i bolic. No ho aconseguiren, és clar, perquè hi trobaren el poble.
Un cop recuperats, però, és hora de construir i de fer-ho a escarada, sense cap recel ni por, cara ben alta i amb els mitjans i els esforços que calguin, i amb el punt d'orgull amb què s'emprenen els objectius que més se senten. I construint així hi trobareu sempre l'OCB.
És evident que, a nivell d’Estat, hem entrat en un procés de canvi. Les estructures que han prevalgut fins ara noten prou el pas i el pes del temps i de la història, raó per la qual reclamen intervenció urgent. Fa molt que patim de valent l’abús fiscal i l’assimilació als usatges de la metròpoli. La secular gasivitat de l’Estat en inversions, frega la ignomínia, bé que ho sabem. Així, el nostre país fet d’illes es torna a trobar davant d’una cruïlla: voler exercir el seu dret a decidir el futur d’acord amb els seus atributs com a poble, o seguir sent tractat de manera colonial.
En fer aquest pensament i repensament ens poden ajudar les dues persones que marquen aquesta Nit de la Cultura: d’una banda Climent Garau, que va dirigir l’Obra Cultural Balear del 1970 al 1976, i Ramon Llull, de qui commemoram el set-centè aniversari de la seva mort. Del primer n’hem de d’atendre el seu activisme cívic, les seves propostes permanents d’entesa i diàleg, el seu afany permanent pel saber i el seu catalanisme irreductuible. Del segon ho hem de llegir i pair tot sense cap por ni recança. Llull no és terreny exclusiu de l’elitisme i dels erudits: Llull és viu, batega, se sent i vol ser de tothom perquè és el nostre autor nacional.
Per això, durant tot el 2016, l’OCB se sumarà a l’Any Llull. En el seu testament el beat Ramon demanava que posassin els seus llibres dins un armari a cada església lligats amb una cadena perquè tots els qui volguessin els poguessin llegir i veure. La nostra entitat, seguirà les seves indicacions i, lliurats de cadenes i d’armaris, portarà la seva figura i les seves lliçons a tots els pobles i indrets de Mallorca.
Socis i amics de l’OCB: ara més que mai hem de ser molts i forts per acarar els reptes que s’atansen. Entre tots, si mai no defallim, aconseguirem traçar el camí emancipador del nostre poble, del nostre país, dels Països Catalans.
I per aconseguir això, salut i coratge.
Moltes gràcies!
8 comentaris
Per a comentar és necessari estar registrat a Diari de Balears.
Jaume Mateu és professor. I els del Sirculo Varelar de que viuen?
Ya me gustaría saber de qué vive este de la foto.
Va anar algu?
Ahi vespra es ciutans de baléas varên porê veura ,sa manera que teniu de tudà es dobbes, si tudà,pêrque si es català fós sa nostra llengo no faria falta fe tanta fêyna com fêys,sou uns traydos de sa nostra'stimada llengo vernacula, que per rês ês sa catalana.Sas mantidas que dêys no las vos crêys ni voltros matéxos. Des vostro pa farêu sopas .
-1289: A la dedicatòria que fa Ramon Llull en un manuscrit seu que va lliurar al Dux de Venècia, Pietro Gradenigo, es pot llegir: "Ego, magister Raymundus Lul, cathalanus" ("La Festa de l'Estendard y los orígenes de los mallorquines", Bartomeu Bestard, cronista oficial de Palma. Diario de Mallorca, 30-12-2012) -1309: Fragment de l'aprovació de la Doctrina lul·liana "ad requisitionem Magistri Raymundo Lull Chatalani de Majoricis" ("Nueva Historia de la Isla de Mallorca y de otras Islas a ella adyacentes" de Joan Binimelis, Mallorca 1593. Traduïda de l'original català al castellà per Guillem Terrassa i impresa a la impremta Tous de Palma l'any 1927 per al diari "La Última Hora". Tom V, capítol I, pàg. 10) -1365: Els diputats mallorquins escriuen al Cerimoniós: "Com los mallorquins e poblats en aquella illa sien catalans naturals, e aquell regne sia part de Catalunya...", http://argumentari.blogspot.com.es/2009/02/referencies-sobre-la-llengua.html -1390: Els jurats del regne de Mallorca ordenaven que "si alcun català robava gra de dia, lo fossen tallades les orelles; si el lladre era un catiu o cativa" se li augmentava el càstig. Si el robatori era durant la nit se'l condemnaria a la forca, "per qualsevol persona axí catalana, com catiu o cativa". Això demostra que el gentilici "català" es feia servir per a referir-se als repobladors cristians lliures, o als seus descendents, i per a diferenciar-los, dins la societat mallorquina, dels esclaus. ("La Festa de l'Estendard y los orígenes de los mallorquines", Bartomeu Bestard, cronista oficial de Palma. Diario de Mallorca, 30-12-2012) -1418: Anselm Turmeda es presenta ell mateix de la manera següent: "aquell fill d'Adam que està assegut sota aquest arbre és de nació catalana i nat a la ciutat de Mallorques i té per nom Anselm Turmeda". ("La Festa de l'Estendard y los orígenes de los mallorquines", Bartomeu Bestard, cronista oficial de Palma. Diario de Mallorca, 30-12-2012)
Molts d´anys, i visca Mallorca lliure de feixisme pancatalanista
Matéu, tot lo que díus son desbarats, mentidas y cartas que no lligan. S'Obra Cultural Balear, que tan bé representas, es sa pitjó traissió qu'hagui pogud sufrí es pobble baléà. Voltros, y tú a n'es cap, heu arreconad, humillad, traissionad y violad a s'ancestral llengo y identidat d'es natius d'aquesta tèrra, rebiguent mils de millóns de sas antigas pessetas per dú a tèrme es pitjó genossidi cultural-llingüístic-identidari conegud contra un pobble qu'estava, y encarara està, orgullós de sa séva ancestral llengo vernàcula. Espérêm que cualca díe sas còsas tornin a n'es séu llog, y tú y tots es que son com tú paguêu sa vostra brutal, injusta y desmessurada traissió. Que passêu un bon díe, per cèrt es d'ets inocens.
ja ho diuen on hi ha doblers no hi ha amics , i com deia un comunista la bicicleta es meva ara el teu cotxe és de tots. repartim pobresa , ja que no volem esser solidaris. Espanya ens roba , basta veure-ho a les 3000 vivendes de Sevilla o a la canyada real a Madrid ,... o a tants de llocs de la geografia d'aquest país . Batsa ja de pagar els usatges de Madrid , com som les persones recuperam elstermes de l'edat mitjana i la feim present a l'edat mitjana la península i les illes eren un guirigall de regnes de taifes i cristians que lluitaven , feien aliances entre ells i no hi havia més de 4 milions de habitants , avui en dia som 47 milions i seguim amb les mateixes trifulques , Ojala fóssim Ale,anya , EEUU,... Regne unitat . Això és un merde i ja se sap ,...