La directora general de Política Lingüística, Marta Fuxà, s’ha reunit aquest divendres amb un dels editors de la revista Esquitx, Bartomeu Seguí, per tornar a posar en marxa aquesta publicació. La Direcció General compta ja amb la col·laboració dels consells insulars per fer possible la recuperació d'aquesta revista infantil i juvenil, que va desaparèixer durant l’anterior legislatura.
L’Esquitx té una tirada de 3.000 exemplars, una part dels quals distribueix el Govern. La intenció és que el proper nombre, el núm. 51, arribi a tots els centres escolars, biblioteques, punts d'informació juvenil, etc. Cal destacar que és l’única publicació que s’adreça en català a aquest sector de població, entre 8 i 14 anys, a les Illes Balears. A banda de l'edició en paper, hi haurà també una edició digital.
La directora general de Política Lingüística, Marta Fuxà, ha volgut destacar que amb la publicació de nou de l’Esquitx «pretenem fomentar l’hàbit de la lectura en la pròpia llengua en un sector de població molt desatès, com és l’oci per joves en català. A més, contribuïm a difondre el món del còmic entre el jovent, donant-los un accés directe a aquesta publicació. El nostre objectiu és que l’Esquitx faci les funcions de revista d’oci i educativa, una oferta que ara mateix no existeix a les Illes». A banda de recuperar aquesta publicació, la Direcció General reprendrà el suport als mitjans de comunicació en català.
La revista Esquitx s’havia publicat de manera ininterrompuda des de l’any 2000 fins al 2012, amb una periodicitat de quatre nombres anuals. La manca de suport institucional durant la passada legislatura va suposar la seva desaparició. Ara, la voluntat del Govern és que es publiqui de nou, previsiblement, abans que acabi l’any.
La revista en català Esquitx es tornarà a publicar abans que acabi l’any
També a Illes Balears
- Palma es presenta a Nova York com un referent cultural amb una mostra de flamenc
- Perdre la feina per defensar el català a l'aula
- L'Associació de Periodistes es posiciona en contra del nomenament de Josep Codony com a nou director general d'IB3
- El centre de Salut Emili Darder desobeeix la normativa vigent
- Narges Mohammadi: dona de foc
9 comentaris
Per a comentar és necessari estar registrat a Diari de Balears.
Subvencionar la cultura popular no és, òbviament, subvencionar el castellà altrament malanomenat espanyol. La cultura popular és en català i per a tots el que s´hi senten representats. Per lògica, els trolls espanyolistes no en volen sentir a parlar. Són fills d´altra mare .... Si no tenim més remei direm sense por l´adéu a aPPaña!
A mi, que surti L'esquitx no em sembla malament. Ara bé, em desconcerten molt les accions per què ha començat a actuar la nova Direcció General de Política Lingüística, fins al punt que aquesta tal Marta, més que Fuxà, em comença a semblar Fluixa. Fa l'efecte que no sap de què va, que improvisa, que ni s'atura a pensar els dois que diu. Realment té un pla d'actuació? Sap què significa "normalització lingüística"? Perquè, si ho sap, ja se pot posar a fer feina perquè els meus fills, que estudien en un institut públic, rebin les classes que toquen en català; perquè el meu Ajuntament m'atengui en català i usi el català en les comunicacions escrites; perquè pugui anar al cine a veure alguna pellícula en català; perquè totes els aparells electrònics que compram incloguin el català en els menús deplegables... Vaja, que em conformaria que fes feina, simplement, perquè els que en tenim intenció poguéssim viure en català, i no prometés impossibles ni quedàs ancorada en accions obsoletes que ja no serveixen de res, com per exemple la publicació d'una revista que no llegeix absolutament ningú.
Que desperdicio...
Que guay, yo ya estoy esperando el No-Do en catalufo en IB3
Como se nota que empezamos a derrochar el herario público para nada.
Prensa subvencionada, marginal y sectaria, más o menos como este panfleto (que no llega ni a la categoria de prensa) para que unos cuantos pancas (no muchos más) sigan teniendo la ilusión de que se expande una cultura en decadencia y aquí en Baleares absolutamente sin interés.
Ara resulta que és delicte subvencionar revistes en català i que és cosa normal subvencionar-ne en foraster.
Mira que si sigue los pasos del Baleares papel o de otro que creo que se llama Hara, Ara, o mes tard, o demá.
A seguir subvencionando la religión oficial.