Aquest dissabte, 29 d'agost, a partir de les 19 hores, a Can Alcover- Espai de Cultura, es farà la presentació del nou llibre de Francesc Ribera, «Titot» titulat «L'assassinat de Guillem de Berguedà»
El llibre repassa l’apassionant vida i la misteriosa mort de Guillem de Berguedà, controvertit personatge del segle XII català, de la mà de Francesc Ribera. Del trobador Guillem, alt poeta o baix cafre, o se n’era admirador o se n’era enemic.
El 26 de juliol de 1196 Guillem de Berguedà va ser assassinat per un sicari. Considerat un dels millors trobadors d’Europa, la seva ploma no apuntava al cor de les dames, sinó al dels seus nombrosos enemics. Entre les víctimes dels sirventesos de Guillem de Berguedà, hi havia alguns dels personatges més poderosos dels comtats catalans. No és estrany que algun d’ells optàs per prendre’s la justícia pel seu compte. Fos qui fos, però, va pretendre que l’autoria del crim restés anònima. Els amics del trobador, en canvi, no es resignaren que la cosa quedàs així. Algú havia ordenat matar el gran trobador català i ho havia de pagar. Paradoxalment, foren els poemes de Guillem de Berguedà els que assenyalaren el camí per trobar l’inductor de l’assassinat.
L'autor del llibre és Francesc Ribera, Titot (Berga,1967) lletrista i cantant de Brams, tot i que ha participat en nombrosos projectes musicals (Mesclat, Aramateix, Dijous Paella...). Entre la vintena de discos editats, hi ha la seva adaptació al català i interpretació de l’obra completa de Guillem de Berguedà. Actualment és regidor de l’Ajuntament de Berga. Ha publicat diversos llibres com Història de Catalunya al revés, amb Jordi Creus (Ara Llibres), i l’assaig Entestat en la independència.
3 comentaris
Per a comentar és necessari estar registrat a Diari de Balears.
Balears, valencians, i aragonesos, sempre agermanats contra es feixisme pancatalanista. Noltros som mallorquins! Mai catalufos!
Joder, el tocinillo de Berga tiene menos interés que un telediario de verano. Aquí está mi comentario, hombre. Que no se diga. Por cierto, qué tal con la pasta del Verkami?. Habéis comprado los micros?. No digo más.
Fa 28 anys jo era molt jovenet i vaig venir al concert que va fer Lluís Llach, aquí, al Camp Nou. Aquell dia vaig conèixer un noi del País Valencià que em va dir: No ens exclogueu del vostre somni, no podem permetre que Espanya i França decideixin quins són els límits de les terres catalanes. Fa cosa d'un mes, parlant a Mallorca amb un amic, em deia: Si podeu fer un estat, feu-lo; però feu-lo ample i llarg i deixeu les portes obertes. La llibertat no serà completa si no és lliure la nació completa. Una nació està per damunt de resultats electorals concrets, d'analfabets que legislen sobre la llengua i de partides de corruptes que saquegen el treball del poble. I la nostra nació és la de Ramon Llull, la d'Ausias March i va de Fraga a Maó i de Salses a Guardamar. I tenim un exèrcit, un exèrcit que fa 300 anys que ens defensa i gràcies a ell no hem estat destruïts com a poble. I aquest exèrcit es diu: Cultura. I els nostres soldats són mestres, actors , escriptors, científics, investigadors... i els milers de milicians voluntaris de la cultura popular de cada poble i cada barri! I aquest exèrcit està arreu, desplegat, a punt i armat arreu dels Països Catalans. I amb aquest exèrcit farem de la nostra nació una terra lliure! Francesc Ribera, Titot, 29 de juny de 2013, Concert per la Llibertat