Aquest divendres es va celebrar el Dia Internacional del Medi Ambient. Palma s’hi afegí amb una jornada de debat sobre agroecologia i sobirania alimentària celebrada a Es Baluard.
A la jornada hi participaren el divulgador gastronòmic, cuiner i membre de la Fundació Navarro, Lluís Penyafort; la presidenta del moviment Slow Food a les Illes Balears, Laura Buades; el secretari general d’Unió de Pagesos Mallorca, Biel Torrens; i l’activista Guillem Ferrer, fundador del moviment Poc a poc i director i fundador d’Educació per la Vida.
Precisament, abans de l’acte, poguérem mantenir una conversa amb Guillem Ferrer sobre les propostes de les organitzacions a què pertany.
Què és Educació per la Vida?
És un moviment per canviar l'educació actual. L’educació que tenim avui només té en compte el cap i s’ha oblidat del cor i de les mans. Avui tenim una educació que no genera felicitat a la gent. Tothom –pares, fills i professors– ho ha entès i ara fa falta que ho entengui el Govern. I que ens posem, tots plegats, a fer feina per fer aquest canvi.
Un canvi molt ambiciós...
No es tracta de fer un petit canvi. Proposam un canvi radical, que vol dir anar a les arrels. Un canvi de consciència. L’educació és clau per canviar les consciències, però cal crear un nou sistema, sense autoritat, sense exàmens, només amb la presència de professorat amb una formació holística.
Per assolir un canvi en els hàbits, una millor educació alimentària i una vida més sana, cal començar per l’Escola...
Sense cap dubte. Si començam pels nins, després tendrem pares amb consciència, professors amb consciència, polítics amb consciència. L’essència és dur a l’escola la consciència, l’empatia, la compassió, aquest món invisible –que jo anomèn invisible–, perquè és un món que no veus, però que és el món que realment importa, com ens deia el Mestre Joan Mascaró.
Allò que és realment important a les nostres vides, tot el que ens passa important en el dia a dia, passa en el nostre interior, i és aquí on hem de fer feina.
Si estam bé dins nosaltres, estarem bé a fora, però aquesta educació actual i aquesta manera de viure que hem adoptat i que duim a terme cada dia, només es preocupa del món exterior i en el món exterior no hi ha les coses importants, aquestes són al món interior i aquest és el món que hem de dur a les escoles.
El moviment Poc a Poc va en la mateixa línia?
És un moviment d’activistes. Activisme és un concepte que s’ha d’explicar, perquè es pot produir el malentès que l’activisme està connectat amb la violència i és tot el contrari. Està connectat a la pau, a la gent que, en consciència, vol un món millor, però no només per a uns quants, sinó per a tothom.
Des de fa quinze anys, nosaltres duim a terme un munt de projectes que des d’aquest activisme intenta ajudar la nostra terra, sense cap expectativa de recompensa, sense esperar res a canvi. Intentam ajudar per trobar un equilibri a una illa que necessita una transició dels doblers a l’amor.
4 comentaris
Per a comentar és necessari estar registrat a Diari de Balears.
@Ramis Sí, ja ho sabia; però no deixa d'esser una associació amb un nom aforesterat.
POC A POC és el nom d'una associació.
"Divendres es va celebrar" "A poc a poc", no "Poc a Poc" L'equilibri lingüístic i l'amor a la nostra llengua ho exigeixen.
"Aquest divendres es va celebrar". On teniu el sentit de la llengua? La gent, que, al contrari de vosaltres, sí que en té, diria sempre "aquest divendres S'HA CELEBRAT". Regles per a no errar-se? Cap: simplement escoltau la gent com ho diu... o com probablement ho deis vosaltres. El mal és que, en voler escriure, l'espanyol se vos fica dins la closca. Pensau en català, com feim tots.