Aquestes són algunes de les recomanacions literàries en nom de la Diada de Sant Jordi.
L’alè de les cendres, Maite Salord
Maite Salord (Ciutadella, Menorca, 1965) és professora de Llengua i Literatura Catalanes a l'IES M. Àngels Cardona de Ciutadella i membre de l'Institut Menorquí d'Estudis, ha publicat diferents articles i estudis sobre literatura menorquina. Després de set anys de silenci, l’autora ens ofereix L’alè de les cendres, Editorial Arrela, 2014. Segons paraules de l’escriptor i poeta Xavier Serrahima, es tracta d’una obra ambiciosa i complexa, arriscada i altament exigent, que es proposa donar veu a les veus massa temps silenciades, a la dels vençuts de la Guerra Civil espanyola. D’aquesta guerra bàrbara i inhumana, devastadora que transformà, per sempre més, la fesomia humana i ideològica de les Illes —i, encara més, de Mallorca
Sicília sense morts, Guillem Frontera
Guillem Frontera i Pascual (Ariany, Mallorca, 1945) és un escriptor i activista cultural mallorquí. Ha col·laborat en premsa escrita a Última Hora i al Diari de Balears. Mallorca, en l’obra de Frontera, també podria ser el laboratori del món, on creix especialment la cobdícia —que en la seva versió evolucionada es diu corrupció. Igual que els bacteris i les persones, les passions arcaiques s’adapten a la modernitat: algú en temps llunyans roba la terra d’una vídua, algú en temps actuals manipula una complexa trama de corrupció per obtenir venjança, i un dia el jove president de la Comunitat Autònoma rep una rata morta dins un cofret de plom...
I si passa, què ens passa? Mallorca, Menorca, Eivissa i Formentera davant la independència de Catalunya
Amb aquest explícit títol la nova publicació de l'editorial menorquina Arrela arriba a les llibreries de els Balears a partir d’aquest dijous 23 d'abril. Es tracta d’un híbrid entre l'assaig i l'article d'opinió, on un total de 33 autors de les Balears (d'adopció o de naixement) reflexionen sobre els possibles escenaris als quals el conjunt de les illes o cadascuna d'elles es veurien immersos en el cas d'una hipotètica independència de Catalunya. El resultat d'aquest exercici, segons s'esmenta a la contraportada del llibre, «és un compendi de reflexions, paradoxes, complicitats, inquietuds, propostes, problemes, esmenes i oportunitats que recullen la visió de una part de la comunitat illenca; un calidoscopi d'opinions i de registres que, en conjunt i per moments, es mou entre l'assaig i l'article d'opinió, però que també transita per passatges més literaris». Entre els autors de I si passa, què ens passa?, a més dels esmentats, es troben altres com David Abril, Sebastià Bennàssar, Jaume Corbera, M. Antònia Font, Bernat Joan, Isidor Marí, Jaume Mateu, Sebastià Serra, Marià Serra, Damià Pons o Fanny Tur.
2 comentaris
Per a comentar és necessari estar registrat a Diari de Balears.
Fa just deu dies que vaig comprar "Sicília sense morts", d'en Guillem Frontera. L'he devorada. És una obra magnífica, carregada d'interès, en què molta de genteta es podrà reconèixer. Bona radiografia d'un temps i d'un país. La llengua és esplèndida, vivíssima i molt nostra. L'acció enganxa. M'ha costat molt de deixar espais entre tirada i tirada de lectura. El vos recoman vivament Evidentment, una obra excel·lent com aquesta despertarà l'enveja de molts de personatges baixos. Va seu i del seu pa faran sopes.
Només d'imaginar el que poden dir Sebastià Bennàssar o Sebastià Serra m'entra vomitera. Per suposat, hi ha milers de llibres més interessants. Em deman quins criteris heu seguit per recomanar aquests llibres.