Aquest dissabte es va inaugurar a Cala Rajada el conjunt escultòric anomenat “On rompen les ones” del pintor i escultor Joan Bennàssar. La intervenció està composta d'onze figures femenines de grans dimensions que romandran al passeig Marítim de Cala Rajada fins el 18 d’octubre.
L’exposició està formada per onze figures de ciment amb pigments naturals que representen cossos de dona nuus, amb un cert aire d'iconografia primitivista. N’hi ha sis de cos sencer, col·locades a les zones de les roques, que s’aixequen de dos a tres metres del terra i pesen entre 200 i 450kg; i cinc més, de mig cos, situades a les zones enjardinades i que fan entre 1 i 1’5 metres i pesen entre 100-250 kg.
“On rompen les ones” es complementarà amb una exposició pictòrica al Centre Cap Vermell, pintures dels darrers anys de Joan Bennassar. Quadres de grans dimensions referits a la seva trilogia mediterrània coneguda per tot arreu: el sexe, el vi i la mar. L’exposició serà de dia 4 de juny a dia 31 d’agost.
Joan Bennàssar ha declarat a dBalears: “La veritat és que n'estic molt content de com ha quedat l'exposició. El lloc elegit és una meravella i per a mi és un honor haver-la pogut fer”.
Bennàssar ha dit també que malgrat que l'exposició la formen onze escultures diferents, “totes elles són una sola obra” i ha afegit “són escultures entorn de la figura femenina, tal i com jo la veig. Vendria a ser el meu concepte de feminisme, de matriarcat a les illes”.
L'escultor pollencí ha explicat també que la font d'inspiració “és un dels contes mallorquins del Robert Graves”. “El conte explica la història d'un naufrag grec que arriba a la costa a les coves d'Artà, allà els homes cabra que eren els antics pobladors d'aquestes contrades, el duen a veure la deessa de les coves d'Artà i aquesta, que té molta feina, els remet a la deessa de les taronges que és la deessa de Sóller i Deià, que és on Graves vivia” explica Bennaàssar que continua: “el mariner li conta que a Grècia ja començaven a governar els homes... la deessa li diu que això és impossible, perquè els homes tenen molt poc seny i, a més, no saben engendrar el futur. Al final la deessa diu als homes cabra que el mariner no és mala persona i que, per tant, li tirin pedres de mitjana grandària perquè no tardi gaire en morir”.
L'autor d' “On rompen les ones”, ha destacat la simbiosi que es produeix entre l'espai i les obres i també que l'erosió que es pugui produir, “formarà part de les escultures”.
Joan Bennàssar creu que avui “és una obligació dels artistes anar a cercar el públic” i en aquest sentit ha destacat “La localització de les obres, el passeig Marítim de Cala Rajada, és un espai de gran confluència, la qual cosa permet acostar l’art al ciutadà, aprofundir en el concepte d’espai públic com a lloc de convivència i participació, i fer que convisqui la cultura, el turisme i el patrimoni”.
1 comentari
Per a comentar és necessari estar registrat a Diari de Balears.
Anirem a veure aquestes escultures tan interessants.