La cantautora diu que tota la vida ha fet feina -du més de 45 anys damunts els escenaris i 33 discos-, però que cantar sempre ha estat per a ella "una alegria". La cantant reconeix que la seva carrera ha passat "molt aviat", tot i que espera que encara li quedin "uns quants discos més".
A banda de per la seva trajectòria musical, Bonet rep la distinció per "la seva reivindicació de la llengua i la difusió de la cultura balear". En relació a aquest tema, la cantautora creu que "no es pot jugar de cap manera amb el català", referint-se a la política que ha duit a terme del govern de José Ramón Bauzá durant els darrers anys.
L'artista s'ha mostrat molt compromesa a nivell social en diverses entrevistes i favorable "a que tots els Països Catalans s'involucrin en el procés cap a la independència".
Aquest dijous migdia, Bonet ha sembrat un arbre en el campus de la UIB a Valldemossa, com és costum, abans de la cerimònia oficial que se celebrarà aquest dijous a les 19:30h. Maria del Mar Bonet ha triat una olivera per a ser recordada, com a símbol de la pau i de la mar Mediterrània.
L'acte d'aquest dijous capvespre a Palma consistirà en un concert al costat de la Coral Universitària, amb qui ha treballat en diferents ocasions.
Maria del Mar Bonet va néixer l'any 1947 a Palma. Des de petita va aprendre cançons tradicionals de les Balears. L'any 1967 va arribar a Barcelona, on va començar a cantar amb Els Setze Jutges. Aquell mateix any enregistra el seu primer disc, ja amb cançons populars de Menorca.El 1968 la censura del règim franquista li prohibeix cantar una de les seves cançons més conegudes: 'Què volen aquesta gent?'.
Des de llavors ha editat desenes de discos i ha rebut nombrosos premis, entre els quals destaquen la Creu de Sant Jordi (1984), el 'Premi Gabriel Alomar i Villalonga' dels 'Premis 31 de desembre' de l'Obra Cultural Balear (1990) o la 'Medalla de Oro al Mérito en las Bellas Artes (2010)'.
12 comentaris
Per a comentar és necessari estar registrat a Diari de Balears.
@Paula "[...]l'ideal fóra adoptar, no ja la forma "Catalunya Gran", sinó senzillament Catalunya, per designar les nostres terres. Ara bé: aquesta aspiració ha d'ajornar-se sine die. Podem preparar les condicions materials i morals perquè, un dia sigui ja factible. I és per això que en certs moments caldria recomanar una cautela esmolada en l'ús de la paraula "Catalunya". Hauríem de fer els majors esforços per reservar-li en el futur aquella amplitud integral. És per aquesta raó que convé emprar sistemàticament la denominació "el Principat"[...] Al cap i a la fi, en tot aquest problema del restabliment d'una terminologia col·lectiva apropiada, la victòria sobre els anacrònics prejudicis particularistes ha de ser guanyada a força de reiterar les fórmules escollides i procedents, i a força d'acostumar-nos i acostumar els altres a utilitzar-les d'una manera metòdica. No ens hem pas d'enganyar: es tracta d'una qüestió de rutines. Contra la rutina creada en els temps de la nostra disgregació com a poble, hem de crear-ne una altra que resumeixi la nostra voluntat de reintegració. [...]" Joan Fuster, "Qüestió de noms" (1962) Ara ja és factible, el futur ja és aquí. Tots quants tenim voluntat de reintegració ja hem superat "la rutina creada en els temps de la nostra disgregació com a poble" i, gràcies a tots aquells qui ens han preparat "les condicions materials i morals" perquè ho sigui, de factible, ens hem acostumat a utilitzar metòdicament el corònim Catalunya amb l'amplitud integral que li correspon, això és, de Salses a Guardamar i de Fraga a Maó i l'Alguer. També, empram sistemàticament la denominació "el Principat" per referir-nos a les quatre províncies de la Comunitat autònoma espanyola, dita "Catalunya" per la legalitat estatal ocupant i per tots quants no han aconseguit, encara, "la victòria sobre els anacrònics prejudicis particularistes".
A Paula.- Pues te la quedas. Y arregla tus propios asuntos y deja de meter las narices donde no te llaman. Siempre encabronando a los vecinos.
Des de Catalunya vull felicitar la Maria del Mar Bonet per la distinció atorgada, Des de petita vaig quedar fascinada per la seva preciosa veu i per les seves cançons. Més endavant, vaig agrair-li el seu coratge en compondre temes com "Què volen aquesta gent?". Penso que sentit de la bellesa i compromís cívic es donen la mà en la seva obra. I això és el súmmum. Que la vida us beneeixi, senyora. Moltes gràcies!! Quin orgull per Mallorca, aquests terra preciosa, de tenir-vos per filla...
M'agradaria haver vist sa cara de mopi que li degué quedar a sa consellera d'educació en escoltar el discurs de na Maria del Mar.
Compatriotes: Que no ens imposin, també en aquest fòrum, el LEPE (Lengua Española Propia de España...), conegut a l'Aragó amb el nom de LAPOLLA (Lengua Aragonesa Propia de Otros Lindos Lugares de Aragón...) *. Deixem sense respondre ni valorar els comentaris escrits en "la llengua cooficial distinta del català" ** i si podem evitar de llegir-los, millor. Demostrem, amb fets, que aquí el foraster no és útil ni necessari o, dit d'una altra manera, no permetem que ningú -evidentment mal educat- pugui actuar com si el català fos inútil i innecessari en el territori on és l'única llengua pròpia. *S'ha d'advertir que aquestes denominacions no són una burla cap a la llengua castellana ni tampoc cap als espanyols en general, sinó un "homenatge" adreçat només als espanyols que, avui (20-2-2015), continuen menyspreant el català i entre els quals hi ha aquells qui l'anomenen -i això no és broma- LAPAO (segons ells: Lengua Aragonesa Propia del Área Oriental). **Un altre "homenatge", aquest pic a en Rafel Bosch que va utilitzar una expressió similar per tal d'amagar el nom de la nostra llengua.
Se lo merece de verdad, ha hecho mucho por.....Cataluña. "Ens honora a tots...... a tots que vos honora"
Se'l va haver de menjar amb patates el vibrant discurs de na Maria del Mar en defensa de les nostres llengua, cultura i nació la consellera Riera. Que li aprofiti!
Felicitats! Estem molt contents que una representant única i irrepetible del nostre poble hagi estat reconeguda mereixedora per a ser investida doctora honoris causa. Moltes gràcies per fer-nos gaudir amb el teu art, qualitat, i elegància.
Na Maria del Mar Bonet ens honora a tots. L'hi agraesc
Gràcies Maria del Mar per descobrir-me la poesia de Bartomeu Rosselló-Pòrcel, la seva musicalitat, així com la d'altres poetes mallorquins. La teva aportació a la cultura mallorquina i catalana és eterna i universal.