TW
0

El Departament de Filologia Catalana i Lingüística General de la UIB i l’Institut d’Estudis Catalans (IEC) organitzen avui una jornada d’homenatge al lingüista Antoni M. Badia i Margarit, mort el 16 de novembre de 2014.

L'esdeveniment s’obre a les deu del matí a l’Aula de Graus de l’edifici Ramon Llull del Campus de la Carretera de Valldemossa, i es clourà al vespre, a l’edifici de la Riera.

Especialment esperada és la conferència inaugural, que serà a càrrec de Joan Veny, membre de la Secció Filològica, que oferirà una semblança humana i científica de Badia i Margarit. Recordem que Veny va ser homenatjat recentment per Òmnium cultural amb el 47è Premi de les Lletres Catalanes.

Està previst que la vicerectora de Cultura, Projecció Social i Seus Universitàries, Maria Antònia Fornés, faci la salutació inicial, amb la presència a més d'altres dos membres de la Secció Filològica de l’IEC: Joan Miralles, professor de la UIB, i Isidor Marí, professor de la Universitat Oberta de Catalunya (UOC).

Ambdós participaran, més tard, en una taula rodona titulada «Badia i Margarit: llengua i vida», que començarà a les dotze del migdia i en la qual també intervindran els professors de la UIB Jaume Corbera, Gabriel Bibiloni i Joan Melià.

A les set del vespre, a l’edifici de la Riera, el rector de la UIB, Llorenç Huguet, obrirà la clausura de la jornada, que inclourà els parlaments de Joan Veny, Josep A. Grimalt, professor emèrit de la UIB, i Joan Miralles, que presidirà la sessió juntament amb Isidor Marí.

Distinció
Antoni M. Badia i Margarit va ser nomenat doctor honoris causa per la UIB pel Consell de Govern del dia 19 de desembre de 2006 i fou investit el dia 8 de novembre de 2007.

Nascut a Barcelona (1920), Antoni Badia i Margarit es va llicenciar en Filologia Romànica per la Universitat de Barcelona, on fou catedràtic de Gramàtica Històrica de la Llengua Espanyola i de Llengua Catalana.

Fou rector de la Universitat de Barcelona (1978-1986) en el moment de la creació de la Universitat de les Illes Balears. Va ser també professor visitant a Munic, Washington i la Sorbona, i destacà en recerca de lingüística històrica i dialectologia.