L'arxiu de referència de Balears és ja una realitat amb la inauguració, aquest dijous, de l'Arxiu del Regne de Mallorca del carrer Ramon Llull de Palma. Per això han estat necessaris quatre anys de rehabilitació a l'antiga Casa de Cultura i també obra nova, amb un cost de 15,9 milions d'euros, una tasca que permetrà, des d'aquest dilluns, acollir tots els ciutadans, «sobretot al món investigador», que vulguin «conèixer i comprendre la nostra realitat, un arxiu és un contenidor de la memòria col·lectiva, i per això és molt important cuidar-lo, mimar-lo i atendre'l». Són paraules del secretari d'Estat de Cultura, José María Lassalle, qui 'va tallar' la cinta simbòlica de l'Arxiu amb el president del Govern, José Ramón Bauzá, i altres autoritats estatals i de la Comunitat.
L'acte inaugural va comptar amb l'estrena de l'exposició temporal Arxiu del Regne de Mallorca. Una història de 450 anys, que ha estat comissariada pel director de l'Arxiu, Ricard Urgell, que va destacar «la lluminositat i l'espacialitat» d'aquest renovat edifici, així com la «funcionalitat» de les seves sales.
Superfície
El resultat de tal laboriosa reforma és una edificació que ocupa una superfície de més de set mil metres construïts, dels quals 6.269,49 metres quadrats són útils, i vint quilòmetres de prestatgeries compactes. Per a la construcció del nou Arxiu del Regne, l'origen es remunta a l'any 1585, quan es va allotjar a la Casa de la Universitat per decisió del Gran i General Consell de Mallorca, s'han dut a terme dues accions diferents. D'una banda, la rehabilitació i reforma de la crugia frontal, que és l'únic que queda de l'antiga Casa de Cultura, on es troben el lloc de control, la sala d'actes, la sala d'exposicions, a la planta baixa, mentre que en el primer pis se situa una enorme sala principal per a investigadors, aules i zona de descans.
Una segona actuació es va materialitzar en la construcció d'una edificació nova, divideixi al seu torn en dues peces clarament especialitzades i separada del bloc principal per un pati, «un dels privilegis de l'arquitectura mallorquina», va assenyalar l'arquitecte Sergio de Miguel, qui acompanyar a Urgell i al secretari general d'Arxius del Ministeri de Cultura, Severiano Hernández, en la presentació davant els mitjans. Allà s'allotja una àrea reservada per a dipòsits documentals i la sala de restauració.
En aquest últim edifici, de cinc nivells, s'amaga «el tresor, les joies de la corona», va relatar Ricard Urgell, com el Llibre de Vicis i Privilegis o Llibre dels Reis, o el testament de Jaume I, de 1274, entre d'altres. Ara, aquests documents podran ser digitalitzats gràcies a l'adquisició de l'escàner zenital Digibook. Aquest «avanç tecnològic» permetrà a l'Arxiu «entrar al portal digital europeu d'arxius», va avançar Severiano Hernández.
Treballadors
Els deu funcionaris que treballen a l'Arxiu vestien de negre com a protesta a la situació actual de la cultura. Els mateixos havien amenaçat de boicotejar l'acte inaugural per la manca de personal, però després de diverses reunions amb el Govern van aconseguir que la plantilla s'incrementi a partir de gener, amb la incorporació d'una ordenança, un tècnic de grau mitjà, un restaurador, un guàrdia de seguretat i dos becats.
L'activitat començarà a l'Arxiu del Regne dilluns, a les 19 hores, amb la presentació del nou número de la revista Estudis Baleàrics dedicat a l'escriptor Cristóbal Serra.
L'Arxiu del Regne obre les portes com «un contenidor de la memòria col·lectiva»
També a Illes Balears
- Palma es presenta a Nova York com un referent cultural amb una mostra de flamenc
- Perdre la feina per defensar el català a l'aula
- L'Associació de Periodistes es posiciona en contra del nomenament de Josep Codony com a nou director general d'IB3
- El centre de Salut Emili Darder desobeeix la normativa vigent
- SIAU romp el silenci entorn del mestre i cantant Miquel Roldán
4 comentaris
Per a comentar és necessari estar registrat a Diari de Balears.
Es diu somriure d´elastic. Veuen una cámara i pim, ja el tenen posat.
Què fa tanta gràcia als fotografiats? Els prestatges? Els documents?
Esperem que no entrin més dins l'arxiu, vista la seva adicció a destruir documentació compromessa...
També hi poden posar les retes fòsils d´en Bauzá. Passarà a la memòria col·lectiva com el pitjor presidentutxo que haurem tingut. Sort que no quedarà per llavor. La zitzània es crema.