Badia i Margarit és reconegut com un dels artífexs de la modernització de la filologia catalana. | Efe

TW
0

L’Obra Cultural Balear (OCB) ha lamentat la mort del filòleg i estudiós de la llengua catalana Antoni Maria Badia i Margarit, nascut el 1930 a Barcelona i que exercí de "peça fonamental en la recuperació pública del català durant les darreres dècades del passat segle".

L'entitat cultural destaca de l'àmplia obra de Badia i Margarit alguns referents, com ara la “Gramática histórica catalana”, del 1951, traduïda al català el 1981; “Llengua i cultura als Països Catalans” (1964), “La formació de la llengua catalana” (1981) i “Gramàtica de la llengua catalana: descriptiva, normativa, diatòpica, diastràtica” (1994).

Notícies relacionades

Recorden des d'aquest sector que el doctor Badia i Margarit presidí el “II Congrés internacional de la llengua catalana”, el 1986, vuitanta anys després de la celebració del primer, que presidí el mallorquí Antoni Maria Alcover.

En aquell esdeveniment, Palma acollí “la secció Lingüística social, la més significada d’aquell II Congrés, atès que els problemes que aleshores afectaven la llengua catalana en tot el seu territori tenien molt a veure amb la seva consideració social”, expliquen a l'OCB.

També destaquen de Badia i Margarit la seva condició de Doctor honoris causa, entre d’altres, per la Universitat de les Illes Balears (UIB), atorgada l'any 2007.