El llibre 'La lluita per la vida. Administració, medicina i Reforma Sanitària (Mallorca 1820-1923)' analitza la reforma sanitària a Mallorca durant el segle passat.

TW
0

El Gall Editor acaba de publicar el llibre La lluita per la vida. Administració, medicina i Reforma Sanitària (Mallorca 1820-1923). L'obra recull el treball desenvolupat al llarg d'una dècada pel Grup d’Investigació d’Història de la Salut de les Illes Balears i intenta retratar la complexa realitat de la reforma sanitària desenvolupada a l'Illa durant el segle passat.

La monografia vol analitzar i respondre a la qüestió de perquè durant la segona meitat del segle XIX la mortalitat de Mallorca (i la del conjunt de les Illes Balears) era molt semblant a la dels països més avançats i, a més, significativament més baixa que la de la resta de l'Estat espanyol.

Els autors consideren que, si bé no hi ha una única causa que ho expliqui tot, sí que es pot parlar d’un denominador comú que fa referència a una societat mallorquina plenament integrada en un context geogràfic, polític i científic propi dels països occidentals de l’entorn. Això suposa que els mallorquins havien iniciat un procés de modernització molt més primerenc i efectiu del que fins ara s’havia suggerit.

Com posa de manifest el cas mallorquí, per aconseguir desenvolupar polítiques de salut pública d'èxit, com ara les mesures preventives relacionades amb les amenaces epidèmiques o l’aplicació sistemàtica de la vacunació contra la verola, no sols es necessiten marcs normatius i institucionals que les suporten, sinó també un cert consens social sobre la importància que cal atorgar a la salut i a la seva protecció.

Per explicar la millora de les condicions i dels estils de vida que estigueren darrere del descens de la mortalitat i del control d’alguns dels problemes de salut que més preocupaven la societat mallorquina, es destaca, tant el paper que cal atribuir al grau d’institucionalització que va assolir la professió mèdica a l’àmbit mallorquí, com el que va jugar l’anomenat moviment higienista i la proximitat que va mostrar amb les forces polítiques que donaven suport a una reforma sanitària necessària i demandada.

La monografia també mostra la importància de contemplar les perspectives espacials, mitjançant l’exemple de la penalització urbana que va patir en termes sociosanitaris la ciutat de Mallorca, davant una dinàmica molt més favorable de la Part Forana. Aquesta anàlisi diferencial posa de manifest la necessitat de contemplar, amb tota la seua complexitat, la diversitat dels factors que entren en joc a l’hora d’intentar explicar el descens de la mortalitat i el control de les seues causes.

Historiadors de primer nivell
El llibre ha estat redactat per Isabel Moll, catedràtica emèrita d’Història Contemporània de la UIB; Pere Salas, doctor en Història Contemporània, professor del departament d'Història de la UIB; Joana Ma. Pujadas-Mora, doctora en Història Contemporània i investigadora de la Universitat Autònoma de Barcelona; i Eva Canaleta-Safont, antropòloga i doctora en Història per la UIB.