Un jurat format per Pere Gimferrer, David Jou, Francesc Parcerisas, Antoni Puigverd i Jaume Subirana va atorgar el XVI Premi Miquel de Palol de poesia l'any 1993 a En el feu de l'Ermitatge, de Miquel Bauçà (Felanitx, 1940 - Barcelona, 2004). El reconeixement no es va materialitzar en l'edició d'aquest poemari «potent, singular i exuberant»; l'original es va guardar en un calaix de la Fundació Prudenci Bertrana, que va convocar el guardó, i ara, després de vint anys, i deu de la mort del conegut com el 'poeta maleït', l'editorial Empúries ha rescatat aquest títol, un llibre de «gran valor, perquè va suposar l'últim de poesia de Bauçà abans de la seva monumental obra el canvi», explica l'editor Josep Lluch.
En el feu de l'Ermitatge és un dels «grans llançaments» del segell català per 2014-2015, un llibre «molt singular dins de l'obra de Bauçà, és fronterer entre dues etapes, va marcar el canvi, encara que ni ell mateix es recordava que l'havia escrit, només pensava en el que treballava en el moment, molt d'acord amb la seva personalitat », relata l'editor, ja que, per Bauçà, la realitat era com un enemic, ell preferia viure en el seu propi somni, pel que va tenir una vida «solitària i amagada», la mateixa que Agustí Villaronga va immortalitzar en el documental Miquel Bauçà, poeta invisible, amb Pep Tosar encarnant al literat.
Inflexió
Amb aquest llibre, l'autor «trenca amb la poesia, marca un canvi i un punt d'inflexió en la seva bibliografia; és la culminació de la seva producció poètica, l'avantsala de l'obra monumental que va escriure després ». Segons Lluch, el lector trobarà en aquests versos «a Bauçà i la seva maliciosa ingenuïtat enfront de la vida, això que va sorprendre tant en el seu moment, però que ja té tota la saviesa i universalitat de la seva obra». En el feu de l'Ermitatge no és l'únic text inèdit que editarà Empúries. El 2015 publicarà Nihil si bé: «Les volíem editar juntes, però com tenien tanta força per si soles canviem d'idea», conclou l'editor.
«És el cim poètica de Bauçà»
«En poesia és el cim de Miquel Bauçà, després, amb El canvi (1998), va arribar una poesia més didàctica, gairebé prosa en vers, molt interessant i única al món, però En el feu de l'Ermitatge hi ha un viatge a un lloc misteriós, una mica bestial », va explicar ahir el poeta Enric Casasses, autor de l'epíleg del llibre que publica Empúries.
«És una de les obres d'imaginació més potents que mai he vist», va assegurar Casasses, que va apuntar que «no se situa en un món felanitxer, és un lloc imaginari amb un gran llac, rius, muntanyes, pastors i ferrers, és una terra de meravelles originalíssima». Casasses va confessar que «l'escriptura de l'epíleg m'ha costat moltíssim, he passat l'estiu llegint i rellegint Al Feu de l'Ermitatge, he treballat més que en molts textos més extensos».
El poeta va afegir que, «ja mort Bauçà, algú que tenia relació amb el jurat del premi va conèixer a la seva filla i li va dir que tenien un original del seu pare, no sabia res», i va apuntar que «aquí està, però podia haver-se perdut per sempre i que algú ho descobrís cent anys després».
«L'estil s'assembla a El crepuscle encén estels (1992) però, aquí, tots els poemes són de la mateixa extensió i passen sempre en aquest país imaginari», conclou. Pep Tosar va interpretar a Miquel Bauçà en un documental d'Agustí Villaronga.
Publiquen un poemari inèdit de Miquel Bauçà
També a Illes Balears
- Palma es presenta a Nova York com un referent cultural amb una mostra de flamenc
- Perdre la feina per defensar el català a l'aula
- L'Associació de Periodistes es posiciona en contra del nomenament de Josep Codony com a nou director general d'IB3
- SIAU romp el silenci entorn del mestre i cantant Miquel Roldán
- El centre de Salut Emili Darder desobeeix la normativa vigent
1 comentari
Per a comentar és necessari estar registrat a Diari de Balears.
Volem més articles de cultura en català!