TW
7

Com es finançaven les estructures estatals i els incipients règims municipals basats en la burgesia sota la comuna corona Catalanoaragonesa? El dubte s'esvaeix els dies 3 i 4 d'octubre al seminari d’història medieval organitzat per la Universitat de les Illes Balears (UIB) amb el títol «A recer del poder: agents fiscals i xarxes financeres a la corona d’Aragó (segles XIV-XV)».

L'edifici de la Riera de Palma reunirà aquestes dues jornades investigadors de l'arxipèlag, així com del País Valencià i del Principat, per a treballar amb una perspectiva oberta sobre diferents recerques que han estudiat d'on provenien els recursos pecuniaris que mantenien vives les institucions dels distints regnes que confluiren en un mateix espai polític durant segles.

Al llarg de la baixa edat mitjana es configurà un món d’oportunitats per als inversors. Diverses figures apareixeren com a punts cabdals per a la supervivència general, i en aquest context no va ser menor el paper de les institucions bancàries, sotmeses de vegades a tensions i reptes econòmics per damunt de les seves possibilitats, tal com ens passa a l'actualitat, segons expliquen els impulsors del projecte.

Temes balears
La presència de temàtica amb caràcter illenc pesa en el programa de l'activitat. Així, la tercera ponència del dia es titula Govern, mercat i crèdit al call de Palma (S.XIV), i anirà a càrrec de Jordi Maíz, de la delegació balear de la UNED. Més tard, en la sessió de l'horabaixa, Ricard Urgell de l'Arxiu del Regne de Mallorca parlarà sobre Crèdit, fiscalitat i poder a Mallorca (1431-1450).

El seminari és dirigit pel doctor Pere Verdés, de la Institució Milà i Fontanals, depenent del CSIC, i el doctor Pau Cateura, del Departament de Ciències Històriques i Teoria de les Arts de la UIB, qui a més s'encarrega de la sessió inaugural de les jornades.

Així mateix, el projecte s’emmarca en la recerca Financers al servei del poder a la corona d’Aragó (s. XIV-XV): mètodes, agents, xarxes, finançada pel Ministeri de Ciència i Tecnologia.