Les autoritats que han assistit a la presentació de l'exposició. | Kika Triay

TW
0

La llum i el color de Joan Miró arriba a Menorca a través de l'exposició 'Joan Miró. La llum de la nit. Obres de les dècades de 1960 i 1970' promoguda per l'Institut d'Estudis Baleàrics (IEB) i dedicada a la producció creativa de la darrera etapa de l'artista Joan Miró.

A l'acte hi han assistit la consellera de Cultura, Educació i Universitats, Joana Maria Camps; el director de l’Institut d’Estudis Baleàrics, Antoni Vera; la regidora de Cultura de l’Ajuntament de Ciutadella, Auxiliadora Pons; el director d’àrea de “la Caixa” a Menorca, Omar E. García Glumaz; el nét de l’artista Joan Punyet Miró; i el comissari de l’exposició, Enrique Juncosa. Aquest darrer ha destacat els suports extremadament variats de les obres de Miró: fusta, tela, bronze, cartró, paper…

Joan Punyet, nét de l'artista i gran coneixedor de la seva obra, ha destacat l'esperit transgressor de Joan Miró, que sempre va lluitar per la llibertat en tots els àmbits de la creació.

L'exposició presenta dues obres totalment inèdites i 13 de fotografiades i catalogades però mai exposades al públic general.

La llum de la nit. Obres de les dècades de 1960 i 1970 reuneix 40 obres de Joan Miró procedents de col·leccions particulars que s'exposaran en diferents espais de les Illes amb l'objectiu de potenciar l'oferta cultural.

La mostra inclou en total 25 pintures, un tapís i 14 escultures en bronze i suposa una oportunitat única per veure reunida l'obra de l'última època de l'artista, i constata aquest esperit innovador al qual es va mantenir fidel fins al final de la seva vida.

L'exposició és un projecte de l'Institut d'Estudis Baleàrics que compta amb el suport del Govern de les Illes Balears amb el patrocini de l'Obra Social “la Caixa” i la col·laboració de Balearia, Iberia Air Nostrum, la Fundació Abel Matutes i la Fundació Pilar i Joan Miró a Mallorca, així com de la Successió Miró.

El Museu d’Art Contemporani d’Eivissa ha acollit l'exposició des del 30 d'abril fins al 15 d'agost, mentre que a Menorca podrà visitar-se a la Sala Municipal d’Exposicions El Roser de Ciutadella entre el 26 d'agost i el 2 de novembre. La itinerància conclourà a la Fundació Pilar i Joan Miró a Mallorca, a Palma, on romandrà fins a l’octubre de 2015.

Miró i les Illes Balears
Miró va néixer a Barcelona el 20 d'abril de 1893, on va residir fins al 1920. Després de freqüentar centres artístics i entrar en contacte amb diversos corrents pictòrics es trasllada a París, on estableix relacions amb els seus contemporanis i coneix Picasso, Pablo Gargallo o Tristan Tzara, entre d’altres.
El 1942 es trasllada al costat de la seva família a Mallorca, però no és fins al 1956 quan decideix instal•lar-se definitivament a l’illa.

Aquest mateix any comença la construcció del seu taller, obra de l'arquitecte Josep Lluís Sert, i des de llavors l’artista establí un sòlid vincle amb les Balears. Viatjà a Eivissa en diverses ocasions i s'interessà per la cultura talaiòtica de Menorca. El seu gran interès per la prehistòria queda reflectit en algunes de les seves escultures i murals ceràmics.

Del seu taller de Palma de Mallorca, actual seu de la Fundació que porta el seu nom, en sortiran obres emblemàtiques que amb el temps, acabaran enriquint els fons dels museus i col·leccions més prestigiosos de tot el món.

Considerat com un dels màxims exponents del surrealisme, mai va arribar a incorporar-se formalment a aquest moviment. Treballador infatigable, va mantenir una activitat febril fins i tot en la seva maduresa, com evidencia la quantitat i la qualitat de la seva producció, deixant un gran nombre de projectes, pintures, dibuixos, obra gràfica, ceràmica, murals, vitralls i tapissos. Va morir el 1983, havent obtingut un unànime reconeixement mundial, que ha anat creixent dia a dia.

Activitats paral·leles
La mostra ha dut activitats paral·leles com la conferència de Joan Punyet el passat mes de maig o la taula rodona entorn de la figura de l’artista a càrrec de Frederic Amat, Erwin Bechtold i Pere Jaume al Museu d’Art Contemporani d’Eivissa.

Miró a la web
Per a la projecció internacional d'aquesta exposició s'ha creat una pàgina web en diversos idiomes que recull fotografies de totes les obres i els textos dels comissaris i crítics d'art. Podeu consultar-la a:http://joanmirolallumdelanit.caib.es/