L'inici de la 46ena edició de la Universitat Catalana d’Estiu de Prada va coincidir el cap de setmana passat amb el començament d'un seminari dedicat als reis de Mallorca, protagonitzat pels historiadors Antoni Mas i Robert Vinas.
El professor Antoni Mas de la Universitat de les Illes Balears (UIB) va pronunciar una conferència titulada ‘El primer gran feit d’en Jaume I: la conquesta i la creació del Regne de Mallorca’ en la qual va destacar que «la conquesta va ser preparada amb calma i tenia la intenció d'executar el projecte patern per adquirir una certa legitimitat».
Mas, que va detallar l'entrada de les tropes cristianes a la capital de l'Illa, va afegir que «Jaume I va decidir conquistar Mallorca per naturalesa religiosa, per l'esperit de la croada i la dinàmica expansiva del sistema feudal europeu, i perquè era un rei jove i qüestionat sobretot pels aragonesos, amb pocs ingressos, i necessitava prestigi».
El coordinador de l'assistència mallorquina a Prada, Joan Mir, va explicar que «el passat any organitzàrem una primera trobada sobre els reis de Mallorca, amb itineraris i ponències, que ara té continuïtat i que va començar amb una conferència de Robert Vinas el 22 de juliol a Portocolom».
Robert Vinas, que viu en Perpinyà i és autor del llibre ‘La conquesta de Mallorca’ (Editorial Moll), va parlar el dilluns de la batalla de Muret i disertarà divendres que ve sobre les conquestes cristianes de Mallorca.
Bartomeu Mestre i Gabriel Oliver ‘Majoral’, aquest últim pendent de confirmació per motius familiars, rememoraran demà la participació dels artillers mallorquins en la resistència de Barcelona contra els Borbó l'any 1714.
D'altra banda, els acadèmics de la UIB Gabriel Bibiloni, Bernat Joan i Marí i Joan Alegret, i el professor Carles Cabrera completaran la participació mallorquina a Prada, que comptarà divendres amb l'actuació de l'Orquestra de Joves Intèrprets i el Cor Jove dels Països Catalans, fundada per l'associació mallorquina Fòrum Musicae.
Es dóna la circumstància que ahir havia d'intervenir en la cita Jordi Pujol, investigat pels seus comptes bancaris a Andorra, però la xerrada va ser anul·lada fa una setmana.
9 comentaris
Per a comentar és necessari estar registrat a Diari de Balears.
N'hi ha alguns que demostren la seva ignorància, Prada és un poblet a prop de Perpinyà que formava part del regne de Mallorca, precissament allà hi ha el castell dels Reis de Mallorca. Ara es troba administrativament dins l'estat francès.
Es necessita tenir molta barra per canviar la Història per tal de justificar la seva ideologia, com fa el fatxum pancatalanista
Es necessita tenir molta barra per canviar la Història per tal de justificar la seva ideologia, com fa la fatxagonelleria.
Aclaración: más bien son historiodores que tergiversan la historia verdadera.
Universidad de la Prada? donde cae eso? y que tufo a catalufo independentista .....
Los historiadores espanyolistas filocastellanistas sí que tienen credibilidad. Fue Don Pelayo y sus huestes de cabras, el antecedente de la Cabra de la legión. XD
Los "historiadores" catalanistas (que no catalanes) tienen poca credibilidad
Compatriotes: Que no ens imposin, també en aquest fòrum, el LEPE (Lengua Española Propia de España...), també conegut a l'Aragó amb el nom de LAPOLLA (Lengua Aragonesa Propia de Otros Lindos Lugares de Aragón...) *. Deixem sense respondre ni valorar els comentaris escrits en "la llengua cooficial distinta del català" ** i si podem evitar de llegir-los, millor. Demostrem, amb fets, que aquí el foraster no és útil ni necessari o, dit d'una altra manera, no permetem que ningú -evidentment mal educat- pugui considerar el català com inútil i innecessari ni que pugui prescindir d'aquest idioma en el territori on és l'única llengua pròpia. *S'ha d'advertir que aquestes denominacions no són un menyspreu a la llengua castellana ni tampoc als espanyols en general, sinó un "homenatge" adreçat només als espanyols que, avui (20-8-2014), continuen anomenant el català com -i això no és broma- LAPAO (segons ells: Lengua Aragonesa Propia del Área Oriental). **Un altre "homenatge", aquest pic a en Rafel Bosch que va utilitzar aquesta fórmula per tal d'amagar el nom de la nostra llengua.
Los "historiadores" catalanistas (que no catalanes) tienen poca credibilidad