Can Bordils retira de la consulta la premsa històrica de Balears

L'arxiu de Palma vol protegir les publicacions, però la mesura ha provocat queixes

Imatge d'un dels exemplars deteriorats. | Jaume Morey

TW
1

L'Arxiu Municipal de Palma, Can Bordils, ha retirat de la sala de consultes les vuitanta capçaleres que integren l'hemeroteca de premsa històrica. L'avançat estat de deteriorament en què es troben determinades publicacions, donat el caràcter «efímer» del paper, va obligar fa dos mesos a «protegir aquest material original» dels segles XIX-i XX, segons van confirmar els tècnics. La mesura ha provocat queixes entre els usuaris.

El taller de restauració de Can Bordils va detectar fa anys que moltes publicacions s'estaven perdent per la destrucció del seu material. «Tenir-les en consulta tampoc afavoria la seva conservació. De vegades, ens trobàvem petits trossos de paper per la sala. El paper es desintegra». Així ho explica Joana Seguí, al capdavant del departament.

Segons explica la restauradora, «hi va haver un intent fa anys de digitalitzar-lo. Era un procés costós, es va pressupostar, però va arribar la crisi i va quedar a l'aire». Des de llavors, alguns toms es van retirar, altres tenen els lloms totalment trencats i un gran nombre d'ells van deixar de portar-se a la sala de consulta «perquè hi havia risc que es perdessin definitivament».

Malestar
La retirada d'aquest servei ha generat cert malestar i queixes per part dels usuaris. «La determinació es va prendre després de comprovar que els usuaris podien localitzar aquests fons a través d'altres arxius, biblioteques o de la mateixa web del Ministeri de Cultura. Tot i això no és una mesura dràstica. Si algú necessités alguna cosa molt concreta i només es trobés aquí, l'hi trauríem. Però mai a la sala de consulta, la manipulació és un problema», diu la responsable de restauració.

Segons la informació de què disposen, només es podien consultar a l'arxiu de Palma diaris com Bandera Española / La roja, datats entre 1873-1874; La justicia: diario republicano de la tarde, que va sortir al carrer el 1890, o La Actualidad: periódico defensor de los intereses generales del pueblo, del qual conserven números publicats entre 1898 i 1900.

L'hemeroteca compta amb una gran nombre de publicacions republicanes, catòliques, d'informació general i sindical. Entre d'altres, Ciutadania: órgan del Partit Republicà Federal; El liberal palmesano: diario liberal dinástico; El luchador; El Obrero baler; El católico balear, Baleares o La voz del pueblo. Del diari Ultima Hora també s'en conserven exemplars fins el 1987.