La consellera d'Educació i Cultura, Joana Maria Camps, i el cap de l'Institut d'Estudis Baleàrics, Antoni Vera, amb l'artista Amparo Sard, el dia que Camps 'rebatejà' el Museu d'Art Modern de Nova York com 'sa MoMA'. | ULTIMA HORA

TW
1

L’Associació d’Artistes Visuals de les Illes Balears (AAVIB) ha criticat aquest dimecres l'estratègia empresa per la Conselleria d’Educació i Cultura i per l'Institut d'Estudis Baleàrics a l'hora de donar visibilitat i presència a l’exterior al treball dels artistes illencs, i demanen a les autoritats culturals que actuïn amb un compromís ferm amb la cultura. Que no només parlin de 'turisme cultural'. I que hi posin amor, molt d’amor.

Segons l'associació presidida per Paco Espinosa, la fórmula “exposició itinerant amb catàleg de tapa dura” ha resultat ser a la pràctica "bastant ineficaç" i un "despropòsit" que, sumat als "capritxos o luxes", com consideren la passada exposició d'escultures de Tony Cragg a la Llotja de Palma, fan que l’administració autonòmica no estigui donant "cap resposta efectiva a les necessitats reals de promoció del sector".

Pel que fa al paper de l’Institut d’Estudis Baleàrics com a encarregat d’aconseguir posar l’art contemporani balear en el panorama internacional, l'AAVIB veu que la tasca és "ineficaç malgrat les pretensions", mancant d’estratègies originals i efectives, que fan que el resultat sigui "molt decebedor".

Per tot això, demanen un canvi en les estructures de treball, i que les institucions públiques amb competències en cultura redactin un projecte d’impuls a l’art contemporani illenc consensuat amb el sector, treballant sobre un full de ruta estable i amb un "pla d’actuacions clar i amb vocació de futur", així com un canvi en l'orientació de la gestió de cultura cap a les persones i a la producció, i no vers "els espais i el mercat".

Art jove
L'AAVIB lamenta a més que la promoció dels artistes més joves és especialment deficitària, ja que "se suposa que l’Institut Balear de la Joventut (Ibjove) n’és el responsable, però no hem pogut trobar cap actuació que promogui els joves creadors més enllà de les Illes". En aquest sentit, es demanen si allò més sensat no seria posarn a treballar plegats l’IEB i l’Ibjove en la promoció de l’Art Jove.

L'associació d'artistes visuals destaca exemples propers al nostre indret, com Catalunya, on la fórmula de l’Art Jove és "molt més adequada als temps que corren i, sobretot, més eficaç", amb una temporada estable d’exposicions i activitats ideades per diferents artistes i productors culturals, i en connivència amb centres i museus d'arreu, a més de promoure anualment una convocatòria pública de projectes de creació artística, i també d’investigació, d’edició, d’educació, etc.