Francesc de Borja Moll i l'Editorial que creà són dos clars exemples de resistència cultural a Mallorca. | R.C.

TW
3

L'escriptor i catedràtic de la Universitat de les Illes Balears Gabriel Janer Manila ofereix aquest dijous a la sala annexa a la Capella de La Misericòrdia la conferència 'Moll 80 anys'. Aquest merescut homenatge a la prestigiosa i històrica editorial mallorquina és un dels actes de la XXV Setmana del Llibre en Català, i s'espera que a la convocatòria, a partir de les 18 hores hi assisteixi el vicepresident de Cultura del Consell, Joan Rotger, com a màxima personalitat institucional.  

Com ja havia avançat dBalears.cat, el llegat cultural de tots aquests anys que perviu en el present, encarnat en la popular editorial, és un dels dos eixos temàtics que centren l'edició d'enguany de l'esdeveniment, juntament amb un altre 'monstre' de les lletres mallorquines, mossèn Alcover.

Notícies relacionades

Justament, un il·lustre Moll -el filòleg i escriptor Francesc de Borja Moll- en la seva etapa de joventut començà a treballar mà a mà amb Antoni Maria Alcover tot just en haver tombat la majoria d'edat. El binomi va tenir entre els seus fruits dues obres mestres: la primera publicació de les populars rondalles mallorquines i el Diccionari Català-Valencià-Balear, embrions i esperit d'allò que cristal·litzaria un temps més tard amb la fundació de l'Editorial Moll.

Era el mes d'abril de 1934 quan va veure la llum el primer llançament del segell editorial, amb el primer número de la Col·lecció Les Illes d'Or, les Comèdies, de Pere d'Alcàntara Penya. Vuitanta anys han passat ja des d'aleshores i, ara, la Setmana del Llibre en Català recorda aquella especial efemèride amb un acte en homenatge a l'editorial que, superant èpoques dures i fosques, com la guerra civil i el franquisme, pogué surar i arribar fins avui.