Imatge d'arxiu de la celebració dels deu anys de l'IRL. | C. Domènec

TW
9

El director de l'Institut Ramon Llull (IRL), Àlex Susanna, ha assegurat avui que qualsevol activitat cultural que aquesta institució organitza a l'estranger «és supervisada i controlada» directament per personal del Ministeri d'Afers exteriors, de l'Institut Cervantes i fins i tot del Centre Nacional d'Intel·ligència (CNI).

En declaracions a Catalunya Ràdio, el director de l'organisme encarregat de la promoció exterior de la llengua i cultura catalanes ha indicat que «sense cap dubte» existeixen reticències de la diplomàcia espanyola per a fer visible la realitat catalana.

En aquest sentit, ha asseverat que, quan l'IRL organitza un acte cultural a l'estranger, «sabem que ens espera una formidable representació del Ministeri d'Afers exteriors espanyol, juntament amb el Cervantes corresponent, juntament amb algú del CNI».

Àlex Susanna ha afegit que, mentre els representants d'Exteriors i de l'Institut Cervantes sí que s'identifiquen com a tals, «el del CNI no, però està en la fila de darrere prenent nota». «Estan allí i controlen que no ens avalotem i, si per casualitat s'entrés en un tipus de debat polític, tard o d'hora ens cridarien a l'ordre», a través de comunicacions al delegat de la Generalitat en el país corresponent, ha precisat.

La fira de Bolonya
Susanna ha situat en l'àmbit d'aquestes reticències el fet que, des de fa temps, «estem perseguint ser el país convidat en la fira internacional del llibre juvenil i infantil més important, que és la de Bolonya». «Tot estava perfectament encarrilat, però des de fa mig any no em responen a cap correu ni a cap cridada».

«Amb la directora de la fira, ens coneixem de fa molts anys, i tot anava sobre rodes», ha indicat Susanna, que ha augurat que «algun dia sabré què ha passat».

Cost
Per altra banda, Susanna ha dit que troba injust que l'Institut Cervantes no assumeixi «cap cost» de les activitats que es duen a terme per a promocionar la cultura catalana en l'exterior.

«Ara anem a Pequín i duem una exposició de Perico Pastor. Per a això, estem en converses amb ells (l'Institut Cervantes) i ens ofereixen la seu, però la resta ho assumeix tot l'Institut Ramon Llull. Per tant, una vegada més, es mostra la injustícia. És a dir, els catalans hem de pagar doble, fins i tot en el camp de la cultura», ha lamentat.