Una de les últimes imatges de Canal 9. | TV3.cat

TW
1

El sindicat STEI-i adreçà ahir a tots els treballadors afectats i als ciutadans valencians en general el seu condol pel tancament definitiu de la Ràdio Televisió Valenciana (RTVV), un fet "trist" en considerar que "desapareix un altre mitjà de comunicació públic" que emetia en la llengua que ens és comuna.

«A les 12.19 hores del divendres els enemics de la llibertat d'expressió tancaren un altre mitjà públic que emetia en la nostra llengua. Després d'una resistència heroica de dies, en què hem pogut somiar la televisió que Canal 9 hauria pogut ser, les forces de seguretat de l'Estat executaren el desallotjament dictat pel Tribunal Superior de Justícia del País Valencià», narra la comunicació del sindicat.

Per aquest agent social illenc, el Partit Popular "més radical i escorat a la dreta de tota la història" vol esborrar qualsevol signe d'identitat que no s'adigui amb el seu model d'Espanya uniforme i al dictat del capital internacional, segons traslladà, recordant que "a Mallorca patim la mateixa política dictatorial" contra els mitjans públics en català, i aprofitant per reivindicar en aquests moments el "llegat de la lluita" dels treballadors d'[M] i Ona Mallorca.

Imatges pel record
Les últimes hores de vida de la televisió pròpia de València foren fins i tot més intenses que les viscudes els dies precedents. Nombroses imatges, que ja són símbols, quedaran en la memòria dels televidents per molt de temps.

Les càrregues policials a Alacant contra periodistes i manifestants que esperaven el vicepresident del Consell, José Císcar, per esbroncar-lo, mentre d'altres professionals de la informació el plantaven poc després, a la compareixença de premsa que havia d'oferir rere l'apagada.

Notícies relacionades

Les concentracions emocionades a dins i fora dels estudis televisius de Burjassot, on a poc a poc es paralitzava l'activitat, i l'actitud de nombrosos treballadors de RTVV, defensant fins a l'últim alè la dignitat de la seva professió i els seus llocs de feina, malgrat que la gestió política passés per damunt de tot això.


No faltaren les veus que des de diverses formacions polítiques convocaren a sortir al carrer aquest dissabte horabaixa, per demanar així eleccions anticipades i la fi de la majoria al País Valencià que ha acabat amb la cadena pròpia. Ingents torrents de missatges a les xarxes socials, molts amb etiquetes com ara ' afirmant que no oblidaran.

També aquells herois quotidians i anònims com 'Paco Telefunken', un operador elèctric que es féu famós per no voler ser el botxí i causant de la pana a RTVV, i es negà a desconnectar el senyal, com li reclamaven els responsables polítics i la policia.

O com els membres del grup musical valencià Obrint Pas, qui des de l'altra punta del món estant tenien temps de pensar en tots els treballadors de Canal 9 i reclamaven que un punt d'inflexió com aquest serveixi per obrir un nou futur, on el poble decidís. Tots testimonis d'un fet trist; d'un mal dia per aquesta professió. I per la democràcia.

Finalment, Acció Cultural del País Valencià (ACPV) considerà el tancament de RTVV com un "atac a l’autogovern". L'entitat afirma que "no es tracta d’una decisió motivada per raons econòmiques, sinó per raons ideològiques" i reclama a Frabra que "rectifiqui".